Semínková cihla - kváskový chléb pro začátečníky
Ten nejjednodušší a nejvděčnější recept na kváskový chleba vhodný nejen pro začátečníky! Je plný semínek, s vláčnou střídkou a křupavou kůrkou a provoní vám celý byt.
Když jsem poprvé začínala péct kváskový chleba, neměla jsem zrovna úspěchy. Zkoušela jsem jeden recept za druhým a žádný se furt ne a ne povést! Všechno mi přišlo moc složitý a matoucí. Nakonec jsem se práci s kváskem naučila na tomto jednoduchém receptu. A pojmenovala jsem si jej Semínková cihla. Chléb totiž obsahuje spoustu semínek, které doma zbožňujeme a navíc se peče v chlebíčkové formě, takže vypadá jako cihla.
Pokud jste taky kváskový začátečník, který se v tom tak trochu ztrácí, vyzkoušejte tento recept! Určitě vás navede správným směrem. Vše jsem vám v návodu podrobně popsala a každý krok nafotila. A pro větší jistotu zde uvádím i podrobný postup na přípravu rozkvasu.
V čem spočívá jednoduchost tohoto receptu?
V tomto receptu se těsto zadělává pouze vařečkou v míse, tedy je nehnětený a nedělá se zde žádné překládání či tvarování do formy. Prostě super snadná příprava. Těsto je více hydratované, tudíž neforemné, a peče se v chlebíčkové formě, podle které má svůj hranatý tvar. Je to naprosto dokonalý chléb a i u nás se stále pravidelně peče. A to vždycky, když nemám čas a nebo chuť se o těsto více starat. Což je vlastně docela často… Prostě skvělý chléb, který budete mít i vy rádi v zásobě. Navíc, tento recept se skvěle pamatuje.
Co je to rozkvas?
Rozkvas je směs mouky, vody a mateřského kvasu, který se nechá prokvasit 8-12 hodin a později se smíchá se surovinami na těsto. Používá se hlavně při přípravě chleba, kde je potřeba mít správný poměr rozkvasu a zbytku mouky, aby chléb dobře nakynul a držel svůj tvar.
Vyzkoušejte i další jednoduché kváskové recepty:
Jaké použít mouky na Semínkovou cihlu?
V tomto receptu uvádím v rozkvasu celozrnnou žitnou mouku, kterou na klasické chleby používám vždycky. Lze však použít i pšeničnou celozrnnou mouku, která saje přibližně stejné množství vody. Dále do těsta přidávám kombinaci pšeničné a žitné chlebové mouky.
Přidat můžete i hrst pohankové mouky, pšeničné bílé mouky nebo různé starší odrůdy pšenice jako je červená pšenice, jednozrnka nebo kamut. Pokud dáte pouze menší množství těchto „jiných“ muk, tak bude recept vždy fungovat skvěle. Mimochodem je to skvělý způsob, jak se postupně naučit pracovat s jinými moukami, protože uvidíte, jakým způsobem se jiné mouky při přípravě chleba chovají.
Díky tomu, že je těsto více hydratované snese různé záměny mouky, protože ve výsledku je nejdůležitější, aby těsto mělo podobnou či stejnou konzistenci, jakou vidíte v postupu na obrázku. Proto můžete klidně experimentovat.
Jak upéct kváskový chléb pro začátečníky – semínkovou cihlu?
1. den: Večer před spaním si připravíme rozkvas. V míse smícháme 75 g žitné celozrnné mouky, 75 g vody pokojové teploty a 1 PL (25 g) kvásku. Zamícháme lžící a stěrkou ještě setřeme těsto z okrajů mísy a ze lžíce a vytvoříme jednotnou hromádku. Mísu přikryjeme igelitovým sáčkem nebo folií a necháme kvasit na lince přes noc 8-12 hodin. Hotový nakynutý rozkvas je plný bublinek a stále si udržuje lehce vyboulený tvar.
2. den: Ráno ve velké míse smícháme 100 g žitné chlebové mouky, 250 g pšeničné chlebové mouky, 60-70 g semínek a 10 g soli a zamícháme. Přidáme rozkvas a přibližně 300 g vody a zamícháme. Množství vody je pouze orientační. Vždycky je lepší vodu přidávat postupně, protože každá mouka saje vodu jinak. Nejlepší je řídit se konzistencí vzniklého těsta, které by mělo jít zamíchat vařečkou ale stále by mělo klást proti vařečce odpor.
Rozkvas použijeme do těsta celý a nebo si můžeme ráno odebrat do skleničky 1 PL rozkvasu podle toho, jakým způsobem si vedeme kvas. O mém jednoduchém a bezstarostném vedení kvásku již brzy napíšu článek!
Umíchané těsto v míse přikryjeme znovu igelitovým sáčkem nebo folií a necháme na teplém místě kynout přibližně 4 hodiny bez rušení. Za tuhle dobu těsto nakyne přibližně o ⅓ objemu.
Poté si připravíme formu o velikosti 8x18x8 cm. Formu můžeme vyložit papírem na pečení a nebo vytřít olejem (já používám kokosový bez vůně).
Nakynuté těsto opatrně přesuneme do formy a namočenou stěrkou vršek uhladíme do roviny. Ihned posypeme směsí semínek, dokud je vršek ještě vlhký, aby semínka k těstu dobře přilnuly. Přikryjeme igelitovým sáčkem nebo čistou utěrkou a necháme dokynout ve formě přibližně 2 hodiny. Správně dokynuté těsto by mělo sahat těsně pod okraj formy.
Chléb pečeme v rozpálené troubě na 210°C přibližně 45 minut. Po upečení chléb opatrně vyjmeme z formy a přendáme na mřížku vychladnout. Chléb může být po stranách lehce připečený, proto je dobré si pomoci špachtlí nebo obracečkou a zajet s nimi mezi formu a chleba, aby se připečená místa uvolnily. Pokud jste použili papír na pečení, sundejte z chleba papír co nejdříve, aby se boky chleba nezapařily.
Chléb nechte vychladnout na mřížce minimálně 1 hodinu, než do něj zakrojíte.
Jak si naplánovat přípravu a pečení kváskového chleba?
- 1. den večer: 20:00 zadělám rozkvas, kynutí na lince přes noc
- 2. den ráno: 7:00 smíchám ve velké míse zbytek ingrediencí a vymíchám těsto, nechám zakryté kynout
- kolem 11:00: připravím si formu a přendám do ni těsto na dokynutí
- kolem 13:00: dám rozpálit troubu a na 210°C
- kolem 13:30: těsto je dokynuté a dávám ho péct na 45 minut dorozpálené trouby
- 14:15 chléb je upečen a dám jej chladit na mřížku (bez pečícího papíru)
TIPY:
Co přidat do chleba?
Moje nejoblíbenější jsou semínka slunečnicová, dýňová a drcená lněná. Použít můžete ale různé kombinace semínek a ořechů. Dokonce můžete popustit uzdu fantazii a přidat nakrájená sušená rajčata, olivy, bylinky, chlebové koření, osmaženou cibulku, vařené obiloviny, vločky či sušené ovoce. Část vody lze nahradit mlékem či podmáslím a nebo trochou strouhané vařené brambory či zeleninovým pyré. Zkoušela jsem párkrát přidat 2 PL dýňového pyré a spolu s dýňovými semínky byl chléb dokonalý s úžasně křupavou kůrkou!
Recept
Recept na 1 bochník
Semínková cihla - kváskový chléb pro začátečníky
Ingredience:
na rozkvas:
- 75 g celozrnné žitné mouky
- 75 g vody, pokojové teploty
- 1 PL (25 g) kvásku, může být i přímo z lednice
na těsto:
- 100 g žitné chlebové mouky
- 250 g pšeničné chlebové mouky
- 10 g soli
- 60 – 70 g semínek (+ další na posypání)
- 300 g vody, přibližně
Postup:
- 1. den: Večer před spaním si připravíme rozkvas. V míse smícháme 75 g žitné celozrnné mouky, 75 g vody pokojové teploty a 1 PL (25 g) kvásku. Mísu přikryjeme igelitovým sáčkem nebo folií a necháme kvasit na lince přes noc 8-12 hodin. Hotový nakynutý rozkvas je plný bublinek a stále si udržuje lehce vyboulený tvar.
- 2. den: Ráno ve velké míse smícháme 100 g žitné chlebové mouky, 250 g pšeničné chlebové mouky, 60-70 g semínek a 10 g soli a zamícháme. Přidáme rozkvas a přibližně 300 g vody a zamícháme. Množství vody je pouze orientační. (Pokud potřebujete, odeberte si včas 1 PL z rozkvasu na další pečení.)
- Umíchané těsto v míse přikryjeme znovu igelitovým sáčkem nebo folií a necháme na teplém místě kynout přibližně 4 hodiny bez rušení. Za tuhle dobu těsto nakyne přibližně o ⅓ objemu.
- Poté si připravíme formu o velikosti 8x18x8 cm. Formu můžeme vyložit papírem na pečení a nebo vytřít olejem.
- Nakynuté těsto opatrně přesuneme do formy a namočenou stěrkou vršek uhladíme do roviny. Ihned posypeme směsí semínek, dokud je vršek ještě vlhký, aby semínka k těstu dobře přilnuly. Přikryjeme igelitovým sáčkem nebo čistou utěrkou a necháme dokynout ve formě přibližně 2 hodiny. Správně dokynuté těsto by mělo sahat těsně pod okraj formy.
- Chléb pečeme v rozpálené troubě na 210°C přibližně 45 minut. Po upečení chléb opatrně vyjmeme z formy a přendáme na mřížku vychladnout. Pokud jste použili papír na pečení, sundejte z chleba papír co nejdříve, aby se boky chleba nezapařily.
- Chléb nechte vychladnout na mřížce minimálně 1 hodinu, než do něj zakrojíte.
Může se vám také líbit:
- All Post
- Kváskování
- Přirozený domov
- Uncategorized
- Vaření od píky
- Back
- Snídaně
- Polévky
- Chléb a pečivo
- Dezerty
- Hlavní jídla
- Ostatní
- Přílohy
Dobrý den, Radko,
právě mi kyne tento chlebík, ale mám mnohem větší formu, než uvádíte. Těsta se tedy zdálo dost, tak snad nebude úplně placatý. Mohla bych poprosit na typ, kde sehnat formu o rozměrech 8x18x8cm? Google takovou nenašel, nebo hledám špatně. Ráda bych zkusila další recepty od Vás, kde tuto formu používáte – třeba žitný chleba.
Díky moc!
Dobrý den, Těsto by mělo poměrně dost nakynout, kdyžtak příště udělejte z dvojnásobné dávky. Menší formy na chleba se vyrábí v různých rozměrech. Stačit vám bude jakákoliv o objemu cca 450 ml. Na internetu určitě najdete formy o rozměrech 15x9x7 cm, což je velmi podobné. 🙂
Dobrý den, díky za odpověď. Chlebík je výborný, jen je trochu nižší, než ten Váš, ale vzhledem k tomu jak rychle zmizel, menší forma asi nebude potřeba, spíš ta dvojitá dávka 🙂 Je to od Vás již 4.recept co zkouším a všechny jsou luxusní. Už vybírám, který recept zkusím příště!
Díky moc za rady a inspiraci, pro „kváskaře“ začátečníka je to velká pomoc.
Dobrý den Radko, ráda peču semínkový chleba podle vašeho receptu. Recept jsem si upravila z jedné a půl dávky , podle velikosti formy. Chleba se pokaždé povede, ale střídka je dosti lepivá. Nevím proč, Jestli je to množstvím kvásku ten jsem také navýšila na 1,5 dávky.
Mouku střídám podle toho jakou zrovna mám, nejčastěji dávám chlebovou pšeničnou a menší množství špaldové hladké. Kvásek krmím celozrnou žitnou hladkou.
Děkuji za radu.
Dobrý den, ano toto těsto je hodně hydratované a je možné, že používáte mouku, která saje méně vody než ta moje. Určitě bych vyzkoušela část vody ubrat a přidávat opravdu postupně. 🙂