Vanilkové vafle ze špaldové mouky a kefíru

Tyhle vafle jsou na povrchu křupavé, uvnitř krásně vláčné a kuchyni vám krásně provoní vanilkou.
Je skvělé mít v záloze dobrý recept na vafle a je vždycky dobré mít v zásobě skvělé vafle! A teď mám na mysli nejen ty sladké ale i ty slané. Každopádně dnešní článek se bude nést v duchu sladkých křupavých vafliček v kavárenském stylu. Tyhle vanilkové vafle ze špaldové mouky a kefíru jsou totiž spíše svačinová či dezertní záležitost než vydatná snídaně, která vás zasytí na celé dopoledne.
Vždycky když mám čas a chuť upéct vafle, udělám jich raději víc, do zásoby! Vafle se totiž skvěle opékají v topinkovači a během pár minut máte vafle připravené k snídani či svačince a chutnají, jako čerstvě upečené. Těsto na vafle je většinou rychle hotové a když přimhouříme oči nad časem stráveným opékáním jednotlivých vaflí, mohou být na stole rychlostí blesku!

Do těsta dávám bílou špaldovou mouku a sladím vanilkovým cukrem, takže vlákniny je ve vaflích pomálu.. ale ta chuť! Upečte si je, kdykoliv máte chuť na něco jemně sladkého, křupavého, horkého a hlavně rychle hotového. Všechny ingredience máte určitě doma a obložit vafle můžete v podstatě čímkoliv. A kdyby vám náhodou inspirace docházela, zde je seznam mých oblíbených variací:
- datlový sirup, kopeček tvarohu, chia semínka
- marmeláda a řecký jogurt
- kakaová pomazánka, plátky banánů a konopná semínka
- jakékoliv čerstvé ovoce nakrájené na drobno a tvarohová pomazánka (tvaroh vyšlehaný se zakysanou smetanou a oslazený javorovým sirupem)
- ovocný salát (nakrájené ovoce zakapané šťávou z limetky či citronu, s trochou medu a mátou) s řeckým jogurtem, ideální na léto
- kopec šlehačky a ovocná omáčka (povařené ovoce s medem a kukuřičným škrobem na zahuštění)
- opečené ovoce na troše másla a medu se skořicí, kopec zakysané smetany
Tipy na to, jak udělat lahodné opečené ovoce najdete v receptech níže. Stejným způsobem lze zpracovat také jablka, hrušky, ananas, nektarinky či broskve.

Proč péct se špaldovou moukou?
Špaldová mouka má úžasnou chuť a i v celozrnné variantě je její chuť velmi jemná, lehce oříšková. Má nádhernou krémově žlutou barvu a vůni a navíc se dá lehce sehnat v BIO kvalitě, protože narozdíl od běžné pšenice je odolná vůči nepřízni počasí a škůdcům.
Má také lepší výživovou hodnotu než obyčejná pšeničná mouka. Obsahuje větší množství zdraví prospěšných tuků a bílkovin a méně sacharidů. Nicméně, pro mě v tomto případě opravdu hraje prim její chuť, barva a vůně! Zvlášť u její necelozrnné balené varianty z obchodu.
Do sladkého pečení je špaldová mouka ideální, protože je sama o sobě lehce nasládlá a proto nemusíte těsto tolik doslazovat a navíc díky obsahu tuků a bílkovin vychází pečivo ze špaldové mouky krásně nadýchané a vláčné. Já používám špaldovou mouku například i na kváskové tortilly nebo na chleby a vedu si špaldový kvásek.
Máte chuť vyzkoušet ještě jiné rychlé dezerty? A co takhle dezerty z kvásku? Jsou výborné!

Můžu vafle udělat i z jiné mouky?
Ano, špaldovou hladkou mouku můžete vyměnit za pšeničnou hladkou mouku, budou pak ještě křupavější. Můžete také polovinu mouky nahradit moukou celozrnnou a nebo část vyměnit za mouku bezlepkovou, například pohankovou. V tom případě zase budou méně křupavé. K pohankové mouce můžete přidat i 2 lžíce kukuřičného škrobu, který skóre křupavosti zase trochu napraví.
Jsou vafle ze špaldové mouky a kefíru zdravé?
Špaldové vafle samy o sobě jsou spíše dezertní záležitost. Hlavně proto, že vás na moc dlouho nezasytí. (alespoň z mé zkušenosti) Velmi ale záleží na tom, s čím si vafli dáte! Pro zdravější variantu doporučuji si dát vafli s rozmíchaným tvarohem, arašídovým máslem a chia semínky s trochou datlového sirupu. Tvaroh s arašídovým máslem totiž dokáží velmi dobře zasytit!
Jak udělat vanilkové vafle ze špaldové mouky a kefíru?
Do velké mísy prosejeme špaldovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, vanilkový cukr a špetku soli. Luxusnější verzi vaflí vykouzlíte přidáním obyčejného cukru krystal se lžičkou vanilkového extraktu. Ten se u nás doma ale objevuje jen výjimečně, takže si vystačíme s vanilkovým cukrem. Poté přidáme kefír a žloutky a promícháme. Nakonec přilejeme i rozpuštěné máslo a zamícháme.


Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně přimícháme do těsta. Sníh těsto nadlehčí, ale klidně lze přidat vajíčko do těsta celé – bez šlehání bílků do sněhu.
Na jednu vafli použijeme přibližně 2 lžíce těsta a pečeme do křupava přibližně 4 minuty. Vafle jsou nejlepší, pokud jsou opravdu vypečené do křupava, takže se nebojte je péct i dýl! Pokud se vám nechce stát u vaflovače, můžete si postát jen u pánvičky a z těsta udělat výborné lívance.

Jak skladovat vanilkové vafle ze špaldové mouky a kefíru?
Tyto vafle jdou skvěle připravit do zásoby. Přebytek vaflí po vychladnutí přendejte do zavíracího pytlíku nebo vzduchotěsné krabičky. V ledničce vám pak vydrží přibližně 5 dnů a v mrazáku až 2 měsíce.
Pro rozpečení je dejte na chvilku do toustovače, panini grilu a nebo do rozpálené trouby.
Videorecept:
TIPY:
– vafle lze ochutit také různým kořením – skořicí, perníkovým kořením, či kořenící směsí na jablečný či dýňový koláč
– do těsta lze přidat i 2 lžíce rozemletých oříšků, mandlí nebo ovesných vloček – zvýší se tím celkově výživová hodnota vaflí
– nebojte se také zaměnit polovinu hladké mouky za celozrnnou mouku, klidně i čerstvě namletou!
– do těsta můžete přidat klidně i více másla – já se v tomto receptu držím s množstvím másla při zemi, ale do vaflí může padnout klidně i dvakrát tolik másla, než kolik používám já
Recept

Recept na 12 ks
Vanilkové vafle ze špaldové mouky a kefíru
Ingredience:
- 200 g špaldové hladké mouky
- 2 PL vanilkového cukru (nebo klasického cukru a 1 ČL vanilkového extraktu)
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL jedlé sody
- 400 ml kefíru nebo podmáslí
- 50 g másla, rozpuštěného
- 2 vejce – žloutky a bílky zvlášť
Postup:
- Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sodu, vanilkový cukr a špetku soli.
- Poté přidáme kefír a žloutky a promícháme. Nakonec přilijeme i rozpuštěné máslo a zamícháme.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně přimícháme do těsta. Sníh těsto nadlehčí.
- Vafle smažíme v rozpáleném vaflovači do křupava. Těsto lze použít také na lívance.
Může se vám také líbit:
- All Post
- Back
- Snídaně
- Polévky
- Chléb a pečivo
- Dezerty
- Hlavní jídla
- Ostatní
- Přílohy