Vanilkové vafle ze špaldové mouky a kefíru

Tyhle vafle jsou na povrchu křupavé, uvnitř krásně vláčné a kuchyni vám krásně provoní vanilkou.

Je skvělé mít v záloze dobrý recept na vafle a je vždycky dobré mít v zásobě skvělé vafle! A teď mám na mysli nejen ty sladké ale i ty slané. Každopádně dnešní článek se bude nést v duchu sladkých křupavých vafliček v kavárenském stylu. Tyhle vanilkové vafle ze špaldové mouky a kefíru jsou totiž spíše svačinová či dezertní záležitost než vydatná snídaně, která vás zasytí na celé dopoledne.

Vždycky když mám čas a chuť upéct vafle, udělám jich raději víc, do zásoby! Vafle se totiž skvěle opékají v topinkovači a během pár minut máte vafle připravené k snídani či svačince a chutnají, jako čerstvě upečené. Těsto na vafle je většinou rychle hotové a když přimhouříme oči nad časem stráveným opékáním jednotlivých vaflí, mohou být na stole rychlostí blesku! 

Do těsta dávám bílou špaldovou mouku a sladím vanilkovým cukrem, takže vlákniny je ve vaflích pomálu.. ale ta chuť! Upečte si je, kdykoliv máte chuť na něco jemně sladkého, křupavého, horkého a hlavně rychle hotového. Všechny ingredience máte určitě doma a obložit vafle můžete v podstatě čímkoliv. A kdyby vám náhodou inspirace docházela, zde je seznam mých oblíbených variací:

  • datlový sirup, kopeček tvarohu, chia semínka
  • marmeláda a řecký jogurt
  • kakaová pomazánka, plátky banánů a konopná semínka
  • jakékoliv čerstvé ovoce nakrájené na drobno a tvarohová pomazánka (tvaroh vyšlehaný se zakysanou smetanou a oslazený javorovým sirupem)
  • ovocný salát (nakrájené ovoce zakapané šťávou z limetky či citronu, s trochou medu a mátou) s řeckým jogurtem, ideální na léto
  • kopec šlehačky a ovocná omáčka (povařené ovoce s medem a kukuřičným škrobem na zahuštění)
  • opečené ovoce na troše másla a medu se skořicí, kopec zakysané smetany
 
Mohlo by se hodit…
 

Tipy na to, jak udělat lahodné opečené ovoce najdete v receptech níže. Stejným způsobem lze zpracovat také jablka, hrušky, ananas, nektarinky či broskve.

Proč péct se špaldovou moukou?

Špaldová mouka má úžasnou chuť a i v celozrnné variantě je její chuť velmi jemná, lehce oříšková. Má nádhernou krémově žlutou barvu a vůni a navíc se dá lehce sehnat v BIO kvalitě, protože narozdíl od běžné pšenice je odolná vůči nepřízni počasí a škůdcům.

Má také lepší výživovou hodnotu než obyčejná pšeničná mouka. Obsahuje větší množství zdraví prospěšných tuků a bílkovin a méně sacharidů. Nicméně, pro mě v tomto případě opravdu hraje prim její chuť, barva a vůně! Zvlášť u její necelozrnné balené varianty z obchodu. 

Do sladkého pečení je špaldová mouka ideální, protože je sama o sobě lehce nasládlá a proto nemusíte těsto tolik doslazovat a navíc díky obsahu tuků a bílkovin vychází pečivo ze špaldové mouky krásně nadýchané a vláčné. Já používám špaldovou mouku například i na kváskové tortilly nebo na chleby a vedu si špaldový kvásek.

Můžu vafle udělat i z jiné mouky? 

Ano, špaldovou hladkou mouku můžete vyměnit za pšeničnou hladkou mouku, budou pak ještě křupavější. Můžete také polovinu mouky nahradit moukou celozrnnou a nebo část vyměnit za mouku bezlepkovou, například pohankovou. V tom případě zase budou méně křupavé. K pohankové mouce můžete přidat i 2 lžíce kukuřičného škrobu, který skóre křupavosti zase trochu napraví. 

Jsou vafle ze špaldové mouky a kefíru zdravé? 

Špaldové vafle samy o sobě jsou spíše dezertní záležitost. Hlavně proto, že vás na moc dlouho nezasytí. (alespoň z mé zkušenosti) Velmi ale záleží na tom, s čím si vafli dáte! Pro zdravější variantu doporučuji si dát vafli s rozmíchaným tvarohem, arašídovým máslem a chia semínky s trochou datlového sirupu. Tvaroh s arašídovým máslem  totiž dokáží velmi dobře zasytit!

Jak udělat vanilkové vafle ze špaldové mouky a kefíru?

Do velké mísy prosejeme špaldovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, vanilkový cukr a špetku soli. Luxusnější verzi vaflí vykouzlíte přidáním obyčejného cukru krystal se lžičkou vanilkového extraktu. Ten se u nás doma ale objevuje jen výjimečně, takže si vystačíme s vanilkovým cukrem. Poté přidáme kefír a žloutky a promícháme. Nakonec přilejeme i rozpuštěné máslo a zamícháme.

sníh_edited_edited
Do těsta nakonec přidáme našlehaný sníh z bílků
Smažení_edited
Na jednu vafli použijte přibližně 2 lžíce těsta

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně přimícháme do těsta. Sníh těsto nadlehčí, ale klidně lze přidat vajíčko do těsta celé – bez šlehání bílků do sněhu.

Na jednu vafli použijeme přibližně 2 lžíce těsta a pečeme do křupava přibližně 4 minuty. Vafle jsou nejlepší, pokud jsou opravdu vypečené do křupava, takže se nebojte je péct i dýl! Pokud se vám nechce stát u vaflovače, můžete si postát jen u pánvičky a z těsta udělat výborné lívance.

Jak skladovat vanilkové vafle ze špaldové mouky a kefíru?

Tyto vafle jdou skvěle připravit do zásoby. Přebytek vaflí po vychladnutí přendejte do zavíracího pytlíku nebo vzduchotěsné krabičky. V ledničce vám pak vydrží přibližně 5 dnů a v mrazáku až 2 měsíce.

Pro rozpečení je dejte na chvilku do toustovače, panini grilu a nebo do rozpálené trouby.

Videorecept:

TIPY:
– vafle lze ochutit také různým kořením – skořicí, perníkovým kořením, či kořenící směsí na jablečný či dýňový koláč
– do těsta lze přidat i 2 lžíce rozemletých oříšků, mandlí nebo ovesných vloček – zvýší se tím celkově výživová hodnota vaflí
– nebojte se také zaměnit polovinu hladké mouky za celozrnnou mouku, klidně i čerstvě namletou!
– do těsta můžete přidat klidně i více másla – já se v tomto receptu držím s množstvím másla při zemi, ale do vaflí může padnout klidně i dvakrát tolik másla, než kolik používám já

Recept

Recept na 12 ks

Vanilkové vafle ze špaldové mouky a kefíru

Ingredience:

  • 200 g špaldové hladké mouky
  • 2 PL vanilkového cukru (nebo klasického cukru a 1 ČL vanilkového extraktu)
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlé sody
  • 400 ml kefíru nebo podmáslí
  • 50 g másla, rozpuštěného
  • 2 vejce – žloutky a bílky zvlášť

Postup:

    1. Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sodu, vanilkový cukr a špetku soli. 
    2. Poté přidáme kefír a žloutky a promícháme. Nakonec přilijeme i rozpuštěné máslo a zamícháme. 
    3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně přimícháme do těsta. Sníh těsto nadlehčí.
    4. Vafle smažíme v rozpáleném vaflovači do křupava. Těsto lze použít také na lívance.

Může se vám také líbit:

  • All Post
    •   Back
    • Snídaně
    • Polévky
    • Chléb a pečivo
    • Dezerty
    • Hlavní jídla
    • Ostatní
    • Přílohy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *