Focaccia s rozmarýnem a citronovou kůrou

Italský plochý chléb s tou nejkřupavější kůrkou, o které se vám bude i zdát!

Tohle je jeden z těch nejjednodušších a zároveň nejchutnějších receptů na chleba! A i když miluju kváskové pečivo, tak jsou dny, kdy zatoužím po téhle voňavé focaccie. Má křupavé okraje, jemné těsto plné bublinek a ihned vám provoní byt tak, že se budete cítit jako v italské restauraci.

Po tomhle receptu sáhnu také pokaždé, když potřebuju něco na ”zakousnutí” k naší obědové polévce! Například v kombinaci s italskými polévkami jako je Minestrone, Ribollita nebo moje krémová fazolová polévka, je focaccia prostě neodolatelná!

Příprava snad nemůže být jednodušší a vsadím se, že je to to nejméně pracné kynuté těsto, co existuje. Takže i vy, kteří se od kynutého těsta držíte pěkně daleko, zbystřete! Tuhle focacciu totiž určitě budete chtít hned vyzkoušet.

Nemusíte nic válet, špinit si vál či pracovní desku, prostě ideální recept na chleba. Tedy plochý chléb!

Focaccia obecně je totiž nesmírně univerzální chlebová placka. Je to takový skvělý základ se kterým můžete přímo kouzlit! A vymyslet můžete kombinace od té nejjednodušší až po tu nejsložitější. Vyzkoušejte třeba některou z následujících variant:

  1. SUPER JEDNODUCHÁ:  Skvělou chuť focaccie dodá lehké posypání hrubozrnnou solí.
  2. POŘÁDNĚ OCHUCENÁ: Vyzkoušejte do focacci přidat nejrůznější suché i čerstvé bylinky! Nejen rozmarýn, ale i tymián, bazalka, petrželka, saturejka či rajčatové vločky budou perfektní. A dokonalosti dosáhnete pokud focacciu obložíte kopečky pesta a částečně ho zapracujete do těsta!
  3. VÝŽIVNÁ: Do těsta můžete zapéct také nejrůznější zeleninu. Tou můžou být v teplých měsících třeba cherry rajčátka, grilované plátky cukety a lilku, na proužky nakrájená paprika nebo jarní cibulka. V těch zimních měsících zase můžete sáhnout po pórku, červené cibuli, pečené dýni či vařených bramborách.
  4. S LAHODNÝM SÝREM: Zapečený bude skvělý i na kostky nakrájený sýr, který se pěkně táhne. Což můžou být v podstatě jakékoliv kombinace tučných sýrů. Je libo uzená gouda, čerstvý kozí sýr, pikantní Brie, jemná mozzarella či vyzrálý parmezán?
  5. PĚKNĚ OBLOŽENÁ: Focacciu můžete více méně obložit stejně jako pizzu. Inspirací vám může být jakékoliv menu z pizzerie. Mezi moje nejoblíbenější kombinace patří rajčatové sugo, žampiony a olivy a nebo na bílé notě, smetanová omáčka s kopečky špenátu a modrým sýrem. <3

V čem péct focacciu?

Já doma preferuju focacciu tenkou a křupavou. Zbožňuju totiž tu její křupavost a nasáklost bylinkovým olivovým olejem! Proto jí peču buď na plechu nebo v kulaté formě, která zajistí i pěkný kulatý tvar. Pokud toužíte po focaccie vyšší, jednoduše ji upečte ve formě s menším průměrem!

Pro dokonalý výsledek je ovšem důležitý materiál formy. Mě se osvědčil klasický plech nebo menší kovové formy které vedou dobře teplo. Focacciu lze ale upéct i ve formě keramické či skleněné. Jen ji pečte ve spodní části trouby, aby byl spodek hezky propečený. Výborný je i trik, kdy si formu při pečení položíte na plech – tím se focaccia lépe propeče. 

Jak upéct focacciu s rozmarýnem a citronovou kůrou?

Připravíme s větší mísu do které prosejeme mouku se solí. Prosátí nám zajistí úžasnou nadýchanost těsta. Poté přilijeme všechnu vodu, ideálně vlažnou, aby se rychleji aktivovalo droždí.

Do směsi pak rozdrobíme droždí a vidličkou jej rozmícháme ve vodě. Postupně k tomu přimícháváme mouku až nám vznikne lepivé těsto. Ještě chvilku vidličkou prohněteme a těsto můžeme dát kynout. Samozřejmě nesmíme zapomenout přikrýt mísu s těstem utěrkou a nebo sáčkem. Těsto necháme kynout přibližně 45 minut dokud nebude mít dvojnásobný objem a bude plné bublin.

Mezitím si připravíme ochucený olej. Na prkénko nastrouháme citronovou kůru a společně s lístky rozmarýnu je nasekáme na jemno. V misce pak smícháme citronovo-rozmarýnovou směs s olejem a pořádně promícháme.

IMG_5593_edited
Nakynuté těsto je tekutější a lepivé
IMG_5594_edited
Ochucený olivový olej dodá neodolatelnou vůni
IMG_5597_edited
Focaccia se zapracovaným olejem před pečením
IMG_5605_edited
Upečenou focacciu necháme vychladnout na mřížce

Když je těsto nakynuté, vymažeme si formu polovinou ochuceného oleje. Přendáme těsto z mísy, polijeme zbytkem oleje a prsty těsto roztáhneme a vytvoříme důlky.

Povrch těsta posypeme ještě velkou špetkou soli a necháme 20 minut kynout.

Mezitím si rozpálíme troubu na 220°C a focacciu pečeme přibližně 15 minut. Po upečení vyndáme focacciu na mřížku aby se ze spodu nezapařila.

TIPY:
–  Vyzkoušejte i sandwich z focacci. Stačí podélně rozříznout, obložit podle chuti a pak rozkrájet!
– Horkou focacciu lze ihned po upečení potřít ještě směsí z 1 ČL oleje 1 ČL vody. Kůrka se pak bude krásně lesknout!

Recept

Recept na 1 ks

Focaccia s rozmarýnem a citronovou kůrou

Ingredience:

  • 250 g hladké špaldové mouky (1 a ½ hrnku)
  • 200 g vody (¾ hrnku)
  • ½ čl soli
  • 2 PL olivového oleje
  • kůra z ½ citronu
  • ¼ kostky čerstvého droždí (10g)
  • 2 větvičky rozmarýnu (čerstvý nebo sušený)

Postup:

    1. Ve větší míse smícháme mouku solí. 
    2. Přilijeme vodu a rozdrobíme droždí. Vidličkou rozmícháme droždí ve vodě a přimícháváme mouku. Vznikne nám hodně lepivé těsto, které je spíše tekuté. 
    3. Mísu přikryjeme a necháme těsto 45 minut kynout dokud nezdvojnásobí objem.
    4. Mezitím si připravíme ochucený olej. Citronovou kůru s rozmarýnem nasekáme nadrobno a smícháme spolu s olejem. 
    5. Do formy nalijeme 1 PL ochuceného oleje a vymažeme jím formu. 
    6. Těsto dáme do formy, nalijeme na to další 1 PL ochuceného oleje a prsty zapracujeme do těsta. Těsto se přitom snažíme roztáhnout po celé ploše formy a vytváříme v těstě prsty důlky. 
    7. Těsto posypeme větší špetkou soli a necháme 20 minut kynout. 
    8. Mezitím si rozpálíme troubu na  220°C a focacciu pečeme přibližně 15 minut. 
    9. Po upečení vyndáme focacciu na mřížku aby se ze spodu nezapařila. 

Může se vám také líbit:

  • All Post
    •   Back
    • Snídaně
    • Polévky
    • Chléb a pečivo
    • Dezerty
    • Hlavní jídla
    • Ostatní
    • Přílohy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *