Rychlá vanilková omáčka nebo puding
Skvělá za tepla s pečeným ovocem a nebo vychlazená jako pudink! Stačí jen doplnit tím, co milujete. <3
Tahle jednoduchá domácí vanilková omáčka nebo puding chcete-li, dokáže povýšit i obyčejný dezert do kulinářských výšin. Dejte si ho vychlazený se sezonním ovocem nebo ještě teplý, přelitý přes můj oblíbený podzimní dezert – jablečný cobbler.
Na tuhle sladkou dobrotu potřebujete jen pár základních ingrediencí a s mým podrobným návodem ho budete mít do 10ti minut na stole! Tohle je opravdu jeden z mých oblíbených receptů, kterým vykouzlím úsměv na tváři každému členovi domácnosti!
Krémový, sladce vonící vanilkový puding je prostě hit!
Nejvíc ho milujeme teď na podzim, protože se skvěle snoubí se vším tím podzimním ovocem. S pečenými jablky, rozvařenými švestkami nebo třeba kompotovanými hruškami ovoněnými skořicí a badyánem! Naprosto skvěle vám ale poslouží i v létě!
Kouzlo této vanilkové omáčky totiž spočívá v tom, že po vychlazení v lednici neztuhne tak, jako ten z pytlíku, ale zůstane lahodně krémový! Vychlazený puding pak stačí jen postrouhat hořkou čokoládou nebo podávat s jakýmkoliv čerstvým ovocem a třeba i nějakými křehkými sušenkami – úspěch zaručen!
Za ta léta, co si užívám vaření a pečení pro mojí rodinu jsem vyzkoušela už spoustu receptů a mnoho z nich bylo právě i na pudingy. S kvalitou pudingů z obchodu jsem totiž nebyla nikdy úplně spokojená. Naštěstí jsem nemusela hledat dlouho a našla jsem recept, kterého se držím už roky a budu držet i nadále! Množství je pro nás tak akorát, sladkost dezertu si můžeme lehce sami upravit a dokonce si můžeme zvolit i vlastní ochucení.
Jaké ingredience potřebuju na rychlou vanilkovou omáčku?
- MLÉKO – plnotučné mléko vytvoří nádherně krémový základ tohoto pudingu, dostatek tuku je v tomto dezertu velmi důležitý, protože jen díky němu si udrží svoji krásně krémovou konzistenci! Použít můžete také smetanu na vaření nebo i v kombinaci se smetanou ke šlehání (31%).
- MOUKA – díky mouce se omáčka krásně zahustí, nejlepší je použít obyčejnou bílou mouku pšeničnou nebo špaldovou. určitě se vyvarujte použití celozrnných variant, které by vanilkovou omáčku moc zbarvily. Místo mouky lze použít také kukuřičný škrob.
- ŽLOUTKY – vybírejte kvalitní vejce, čím větší žloutky budete mít, tím líp!
- CUKR – nejlépe se mi osvědčil běžný bílý cukr krystal nebo moučka. Třtinový může omáčku zbarvit do tmava a sirupy zase omáčku zbytečně moc zředí.
- VANILKOVÝ EXTRAKT – ráda bych vám tu tvrdila, že tu nejlepší vanilkovou omáčku získáte zahříváním směsi společně s vanilkovým luskem a zrníčky a že to tak dělám vždy – pravda je ale taková, že né vždycky máme po ruce drahou vanilku a né vždycky chceme tolik peněz do “obyčejné” omáčky investovat.
Takže vám mohu s klidným svědomím předat tento recept s tím, že je naprosto skvělý i když použijete:- mou oblíbenou náhradu za klasickou vanilku – pár kapek vanilkového extraktu a špetku mleté vanilky, pokud máte,
- nebo běžnější vanilkový cukr či trochu umělejší vanilinový cukr. V tom případě nahraďte část běžného cukru.
Tenhle rychlý vanilkový krém bude skvělý ve všech těchto variantách!
Jak udělat rychlou vanilkovou omáčku nebo puding?
Všechny ingredience kromě másla smícháme v ohnivzdorné misce, která dobře vede teplo (ideálně kovové). Ingredience nemusí mít stejnou teplotu – natemperují se pouze smícháním.
Misku postavíme nad vodní lázeň a zahřejeme. Vodní lázeň připravíme tak, že si na sporák nachystáme hrnec o něco menší než je miska, tak aby se miska nedotýkala dna hrnce ale zároveň, aby na něm hezky „seděla“. Do hrnce nalijeme studenou vodu cca 3-4 cm a na vrch hrnce postavíme misku. Vanilková omáčka se nám tímto způsobem bude pomalu zahřívat nad párou.
Omáčku mícháme metličkou do zhoustnutí cca 5 minut. Je opravdu důležité omáčku neustále míchat, aby se nám nesrazila.
Hustou vanilkovou omáčku odstavíme z plamene a zašleháme kousek másla. Omáčku podáváme ihned nebo můžeme nechat vychladnout v lednici podobně jako puding a podávat později vychlazené.
TIPY:
– omáčku můžete ochutit i jinými způsoby než jen vanilkou – vyzkoušejte přidat pár strouhnutí tonky nebo celé skořice či jiného aromatického koření
– skvělá bude omáčka i ovoněná citrusovou kůrou
– nakonec lze udělat i kakaová nebo čokoládová varianta omáčky – k mouce přidejte lžíci Holandského kakaa a nebo na konci spolu s máslem nechte rozpustit pár kostiček hořké čokolády!
Recept
Recept na 4 porce
Rychlá vanilková omáčka nebo puding
Ingredience:
- 3 žloutky
- 30 g cukru
- vanilkový extrakt (+ mletý vanilkový prášek)
- 1 PL hladké pšeničné mouky
- 300 ml mléka
- kousek másla
Postup:
- Všechny ingredience kromě másla smícháme v ohnivzdorné misce (ideálně kovové).
- Misku postavíme nad vodní lázeň a zahřejeme. Mícháme do zhoustnutí cca 5 minut.
- Hustou vanilkovou omáčku odstavíme z plamene a zašleháme kousek másla.
- Podáváme omáčku ihned nebo můžeme nechat vychladnout do lednice jako puding.
Může se vám také líbit:
- All Post
- Back
- Snídaně
- Polévky
- Chléb a pečivo
- Dezerty
- Hlavní jídla
- Ostatní
- Přílohy