Tyhle dýňové scones voní neodolatelně jako perníčky! Jsou syté díky obsahu dýňového pyré a celozrnné mouce a slazené jsou pouze javorovým sirupem. Recept je naprosto jednoduchý a bleskurychle hotový a tím se staví do pozice toho nejúžasnějšího podzimního dezertu, který se naprosto skvěle hodí k hrnku čerstvého černého čaje.
Dýňové scones díky velkému množství koření opravdu trochu připomínají perníčky. Oproti perníčkům jsou ale mnohem jednodušší na přípravu a nemusí se nechávat rozležet. Až je budete dělat, nezapomeňte vršek ozdobně pocákat hořkou čokoládou – kořeněné máslové těsto a hořká čokoláda jsou totiž neodolatelná kombinace! A bylo by škoda se o ní ochudit. Já hořkou čokoládou miluju, a co vy??
Na podzim je mým tématem číslo jedna právě DÝŇOVÉ PYRÉ, protože ať děláme, co děláme, vždycky ho máme nějak hodně. A tak je na mě, abych ho co nejvíce upotřebila.
Už dříve jsem s vámi sdílela své oblíbené recepty z dýně. Třeba na neodolatelně krémovou dýňovou polévku s červenou čočkou, kam můžete dýňové pyré také upotřebit. Recept na skvělou podzimní snídani a to zapečené ovesné vločky nebo lahodné jídlo ve stylu Mac and Cheese. A věřte mi, jsou naprosto božské.
Postupně vám sem ale přidám i další recepty, které jsem si oblíbila tenhle rok a začneme těmito dýňovými scones!
Jaké dýňové pyré použít na scones?
Dýňových pyré existuje velké množství. Jednak záleží, z jaké dýně pyré připravujete a jednak záleží, kolik daná dýně obsahuje vody. Myslím, že nejčastěji se pyré připravuje z dýně Hokkaido, díky které vám vznikne krásně husté sytě oranžové pyré.
U nás ale tradičně děláme pyré z větších druhů dýně, protože právě ty většinou nevíme, jak zpracovat. Tyhle druhy se většinou hodí na vyřezávání, takže pokud vám po svátcích zbylo nějak moc dužiny, určitě si z toho udělejte pyré a vyzkoušejte moje recepty.
Tenhle recept na dýňové scones má tu výhodu že snese jakékoliv pyré máte.
Co potřebujeme na přípravu dýňových scones?
- Mouka – já používám do receptu celozrnnou špaldovou mouku jako zdravější alternativu. Má jemné oříškové aroma a je chuťově jemnější než celozrnná mouka z klasické pšenice.
- Máslo – klasické máslo lze nahradit také kokosovým olejem bez vůně
- Dýňové pyré – čím hustější pyré budete mít, tím lépe se vám bude pracovat s těstem a čím zářivější oranžovou bude mít barvu, tím víc barevné budou i vaše scones
- Kypřící prášek – zajistí hezky nadýchané těsto
- Sůl – špetka soli zdokonalí jakékoliv pečení, používám Himalájskou a nebo mořskou sůl
- Javorový sirup – sirupu stačí do těsta jen pár lžic a dokonale doplní hřejivou chuť koření, dodá jemnou sladkost a také hydrataci. Javorový sirup můžete nahradit také medem, třtinovým cukrem, kokosovým sirupem, datlovým sirupem nebo třeba čekankovým slazením
- Koření – skořice, zázvor, muškátový oříšek, nové koření, je základ, který tomuhle dezertu dodá patřičnou “dýňovou” Pumpkin spice vůni. Použít můžete i perníčkové koření, apple pie, chai koření a jakékoliv jiné typy koření, které krásně prohřejí a hodí se do podzimního pečení
- Sušené ovoce – hodí se sem skvěle jakákoliv kombinace vás napadne – rozinky, brusinky a sušené švestky patří u mě k té nejoblíbenější kombinaci
Můžu do celozrnných dýňových scones přidat i kvásek?
Ano, do těsta na dýňové scones můžete přidat i kvásek. Stačí se držet mého obvyklého doporučení a to přidat 2 PL pšeničného či žitného kvasu. Těsto s kváskem můžete použít ihned a nebo ho dát na několik dní do lednice nafermentovat.
Hledáte více zdravých dezertů?
Pojďte vyzkoušet i moje další oblíbené recepty! <3
- Lahodné čtverečky z ovesných vloček s datlovou náplní
- Skvělý podzimní dezert – zapečená jablka s medovými kváskovými buchtičkami (Apple cobbler)
- Skvělý recept pro další cuketovou sezonu na Jednoduché cuketové muffiny, po kterých se můžeme doma utlouct!
- Vánoční cukroví z celozrnné mouky vonící po arašídovém másle a hořké čokoládě, slazené kokosovým sirupem
- Mé nejoblíbenější jarní mrkvové rohlíčky s náplní ze sušených švestek
Jak udělat zdravé celozrnné dýňové scones?
Začneme smícháním suchých ingrediencí. Do velké mísy dáme celozrnnou mouku (ideálně prosátou přes síto), všechno voňavé koření – skořici, zázvor, nové koření a muškátový oříšek. Přidáme také špetku soli a kypřící prášek. Vše zamícháme metličkou, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky.
Do suché směsi přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a prsty vytvoříme drobenku. Poté přidáme tekuté ingredience – dýňové pyré, sirup dle chuti a případně kvásek. Vše zamícháme. Přidáme nadrobno nakrájené sušené ovoce a ještě jednou promícháme.
Umíchané těsto je nejlepší dát na půl hodinky do lednice, aby zpevnilo, ale můžete jej použít i rovnou. Pokud používáte kvásek a chcete těsto nafermentovat, můžete jej nechat v lednici klidně až 1 týden.
Před pečením si rozpálíme troubu na 200°C horkovzduch. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 2 stejné části. Z každé části rukou uplácáme menší kruh vysoký cca 1 cm a ostrým nožem rozkrájíme na 6 trojúhelníků. Těsto také můžeme vykrájet pomocí kulatého vykrajovátka nebo nakrájet nožem třeba na čtverce.
Hotové trojúhelníčky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pokud chceme mít scones hezky lesklé, tak ještě jejich povrch potřeme mlékem. Pečeme cca 12-15 minut. V polovině pečení zkontrolujeme, jestli scones netmavnou moc rychle a popřípadě snížíme teplotu trouby.
Upečené scones přendáme vychladnout na mřížku. Když už jsou scones vychladlé, ozdobíme je čokoládou. Jednoduše rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a ozdobně naneseme na vychladlé scones.
TIPY:
– k dýňovému koření a čokoládě se skvěle hodí i pekanové nebo vlašské ořechy, nasypejte je na rozpuštěnou čokoládu nebo je přidejte rovnou do těsta
– dýňové scones můžete vyzkoušet i ve slané verzi, jsou skvělé třeba s pomazákou z čerstvého sýra – jednoduše nepřidávejte žádné koření a dejte jen 1 ČL sirupu a přídejte více soli, můžete přidat i nastrouhaný sýr nebo jakékoliv bylinky
– zbylé scones doporučuji kvůli obsahu dýňového pyré skladovat v lednici
Recept
Recept na 12 ks
Celozrnné dýňové scones
Ingredience:
- 1 hrnek (150 g) celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
- 2 ČL (6 g) kypřícího prášku do pečiva
- 1 ČL (3 g) mleté skořice
- ½ ČL (2 g) mletého zázvoru
- ¼ ČL (1 g) mletého nového koření
- ¼ ČL (1 g) mletého nebo nastrouhaného muškátového oříšku
- špetka soli
- ½ hrnku (125 g) dýňového pyré
- hrst (40 g) sušeného ovoce – brusinky, rozinky, nakrájené sušené švestky
- 2 PL (25 g) javorového sirupu
- 70 g másla
- 50 g hořké čokolády na ozdobu
Postup:
- Ve velké míse smícháme celozrnnou mouku, skořici, zázvor, nové koření, muškátový oříšek, špetku soli a kypřící prášek. Vše zamícháme metličkou, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky.
- Do suché směsi přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a prsty vytvoříme drobenku. Poté přidáme dýňové pyré a javorový sirup a zamícháme.
- Jako poslední přidáme nadrobno nakrájené sušené ovoce a ještě pořádně smícháme.
- Umíchané těsto dáme na cca 20-30 minut do lednice vychladit.
- Před pečením si rozpálíme troubu na 200°C horkovzduch. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 2 stejné části. Z každé části rukou uplácáme menší kruh vysoký cca 1 cm a ostrým nožem rozkrájíme na 6 trojúhelníků.
- Hotové trojúhelníčky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a z vrchu je potřeme mlékem.
- Scones pečeme cca 12-15 minut. Upečené scones přendáme vychladnout na mřížku.
- Když už jsou scones vychladlé, ozdobíme je rozpuštěnou čokoládou.
Může se vám také líbit:
- All Post
- Back
- Snídaně
- Polévky
- Chléb a pečivo
- Dezerty
- Hlavní jídla
- Ostatní
- Přílohy