Celozrnné dýňové scones

Ta nejlepší podzimní sladká zdravá odměna!

Tyhle dýňové scones voní neodolatelně jako perníčky! Jsou syté díky obsahu dýňového pyré a celozrnné mouce a slazené jsou pouze javorovým sirupem. Recept je naprosto jednoduchý a bleskurychle hotový a tím se staví do pozice toho nejúžasnějšího podzimního dezertu, který se naprosto skvěle hodí k hrnku čerstvého černého čaje. 

Dýňové scones díky velkému množství koření opravdu trochu připomínají perníčky. Oproti perníčkům jsou ale mnohem jednodušší na přípravu a nemusí se nechávat rozležet. Až je budete dělat, nezapomeňte vršek ozdobně pocákat hořkou čokoládou – kořeněné máslové těsto a hořká čokoláda jsou totiž neodolatelná kombinace! A bylo by škoda se o ní ochudit. Já hořkou čokoládou miluju, a co vy??

Na podzim je mým tématem číslo jedna právě DÝŇOVÉ PYRÉ, protože ať děláme, co děláme, vždycky ho máme nějak hodně. A tak je na mě, abych ho co nejvíce upotřebila.

Už dříve jsem s vámi sdílela své oblíbené recepty z dýně. Třeba na neodolatelně krémovou dýňovou polévku s červenou čočkou, kam můžete dýňové pyré také upotřebit. Recept na skvělou podzimní snídani a to zapečené ovesné vločky nebo lahodné jídlo ve stylu Mac and Cheese. A věřte mi, jsou naprosto božské. 

Postupně vám sem ale přidám i další recepty, které jsem si oblíbila tenhle rok a začneme těmito dýňovými scones!

Jaké dýňové pyré použít na scones?

Dýňových pyré existuje velké množství. Jednak záleží, z jaké dýně pyré připravujete a jednak záleží, kolik daná dýně obsahuje vody. Myslím, že nejčastěji se pyré připravuje z dýně Hokkaido, díky které vám vznikne krásně husté sytě oranžové pyré.

U nás ale tradičně děláme pyré z větších druhů dýně, protože právě ty většinou nevíme, jak zpracovat. Tyhle druhy se většinou hodí na vyřezávání, takže pokud vám po svátcích zbylo nějak moc dužiny, určitě si z toho udělejte pyré a vyzkoušejte moje recepty.

Tenhle recept na dýňové scones má tu výhodu že snese jakékoliv pyré máte.

Co potřebujeme na přípravu dýňových scones?

  • Mouka – já používám do receptu celozrnnou špaldovou mouku jako zdravější alternativu. Má jemné oříškové aroma a je chuťově jemnější než celozrnná mouka z klasické pšenice.
  • Máslo – klasické máslo lze nahradit také kokosovým olejem bez vůně
  • Dýňové pyré – čím hustější pyré budete mít, tím lépe se vám bude pracovat s těstem a čím zářivější oranžovou bude mít barvu, tím víc barevné budou i vaše scones
  • Kypřící prášek – zajistí hezky nadýchané těsto
  • Sůl – špetka soli zdokonalí jakékoliv pečení, používám Himalájskou a nebo mořskou sůl
  • Javorový sirup – sirupu stačí do těsta jen pár lžic a dokonale doplní hřejivou chuť koření, dodá jemnou sladkost a také hydrataci. Javorový sirup můžete nahradit také medem, třtinovým cukrem, kokosovým sirupem, datlovým sirupem nebo třeba čekankovým slazením
  • Koření – skořice, zázvor, muškátový oříšek, nové koření, je základ, který tomuhle dezertu dodá patřičnou “dýňovou” Pumpkin spice vůni. Použít můžete i perníčkové koření, apple pie, chai koření a jakékoliv jiné typy koření, které krásně prohřejí a hodí se do podzimního pečení
  • Sušené ovoce – hodí se sem skvěle jakákoliv kombinace vás napadne – rozinky, brusinky a sušené švestky patří u mě k té nejoblíbenější kombinaci

Můžu do celozrnných dýňových scones přidat i kvásek?

Ano, do těsta na dýňové scones můžete přidat i kvásek. Stačí se držet mého obvyklého doporučení a to přidat 2 PL pšeničného či žitného kvasu. Těsto s kváskem můžete použít ihned a nebo ho dát na několik dní do lednice nafermentovat. 

Hledáte více zdravých dezertů?
Pojďte vyzkoušet i moje další oblíbené recepty! <3

Jak udělat zdravé celozrnné dýňové scones?

Začneme smícháním suchých ingrediencí. Do velké mísy dáme celozrnnou mouku (ideálně prosátou přes síto), všechno voňavé koření – skořici, zázvor, nové koření a muškátový oříšek. Přidáme také špetku soli a kypřící prášek. Vše zamícháme metličkou, aby ve směsi nezůstaly  žádné hrudky. 

Do suché směsi přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a prsty vytvoříme drobenku. Poté přidáme tekuté ingredience – dýňové pyré, sirup dle chuti a případně kvásek. Vše zamícháme. Přidáme nadrobno nakrájené sušené ovoce a ještě jednou promícháme.

postup_1
Nejprve smícháme všechny suché ingredience
postup_2
Nakonec do těsta přidáme nakrájené sušené ovoce
postup_3
Umíchané těsto dáme vychladit do lednice

Umíchané těsto je nejlepší dát na půl hodinky do lednice, aby zpevnilo, ale můžete jej použít i rovnou. Pokud používáte kvásek a chcete těsto nafermentovat, můžete jej nechat v lednici klidně až 1 týden. 

Před pečením si rozpálíme troubu na 200°C horkovzduch. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 2 stejné části. Z každé části rukou uplácáme menší kruh vysoký cca 1 cm a ostrým nožem rozkrájíme na 6 trojúhelníků. Těsto také můžeme vykrájet pomocí kulatého vykrajovátka nebo nakrájet nožem třeba na čtverce. 

Hotové trojúhelníčky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pokud chceme mít scones hezky lesklé, tak ještě jejich povrch potřeme mlékem. Pečeme cca 12-15 minut. V polovině pečení zkontrolujeme, jestli scones netmavnou moc rychle a popřípadě snížíme teplotu trouby. 

Upečené scones přendáme vychladnout na mřížku. Když už jsou scones vychladlé, ozdobíme je čokoládou. Jednoduše rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a ozdobně naneseme na vychladlé scones.

TIPY:
– k dýňovému koření a čokoládě se skvěle hodí i pekanové nebo vlašské ořechy, nasypejte je na rozpuštěnou čokoládu nebo je přidejte rovnou do těsta
– dýňové scones můžete vyzkoušet i ve slané verzi, jsou skvělé třeba s pomazákou z čerstvého sýra – jednoduše nepřidávejte žádné koření a dejte jen 1 ČL sirupu a přídejte více soli, můžete přidat i nastrouhaný sýr nebo jakékoliv bylinky
– zbylé scones doporučuji kvůli obsahu dýňového pyré skladovat v lednici

Recept

Recept na 12 ks

Celozrnné dýňové scones

Ingredience:

  • 1 hrnek (150 g) celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • 2 ČL (6 g) kypřícího prášku do pečiva
  • 1 ČL (3 g) mleté skořice
  • ½ ČL (2 g) mletého zázvoru
  • ¼ ČL (1 g) mletého nového koření
  • ¼ ČL (1 g) mletého nebo nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli
  • ½ hrnku (125 g) dýňového pyré
  • hrst (40 g) sušeného ovoce – brusinky, rozinky, nakrájené sušené švestky
  • 2 PL (25 g) javorového sirupu
  • 70 g másla
  • 50 g hořké čokolády na ozdobu

Postup:

    1. Ve velké míse smícháme celozrnnou mouku, skořici, zázvor, nové koření, muškátový oříšek, špetku soli a kypřící prášek. Vše zamícháme metličkou, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky. 
    2. Do suché směsi přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a prsty vytvoříme drobenku. Poté přidáme dýňové pyré a javorový sirup a zamícháme.
    3. Jako poslední přidáme nadrobno nakrájené sušené ovoce a ještě pořádně smícháme. 
    4. Umíchané těsto dáme na cca 20-30 minut do lednice vychladit. 
    5. Před pečením si rozpálíme troubu na 200°C horkovzduch. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 2 stejné části. Z každé části rukou uplácáme menší kruh vysoký cca 1 cm a ostrým nožem rozkrájíme na 6 trojúhelníků. 
    6. Hotové trojúhelníčky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a z vrchu je potřeme mlékem.
    7. Scones pečeme cca 12-15 minut. Upečené scones přendáme vychladnout na mřížku. 
    8. Když už jsou scones vychladlé, ozdobíme je rozpuštěnou čokoládou.

Může se vám také líbit:

  • All Post
    •   Back
    • Snídaně
    • Polévky
    • Chléb a pečivo
    • Dezerty
    • Hlavní jídla
    • Ostatní
    • Přílohy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *