Mrkvový dort slazený datlovým sirupem

Zdravý moučník, který vás dokonale zasytí!

Jednoduchý mrkvový dort ráda peču v kulaté formě a vytvářím z něj neobyčejný moučník! Vyzkoušejte tento zdravý dezert, který je jen z pár ingrediencí. Mrkvový dort je slazený pouze datlovým sirupem a skvěle do něj lze zapojit i jiné zdravé ingredience, jako celozrnnou špaldovou mouku a kvalitní tuky (Ano i máslo je velmi kvalitní živočišný tuk!)

Málokdy odolám voňavému dezertu a zvlášť, když vím, že je ze zdravšjích ingrediencí. Tenhle mrkvový koláč je prostě pecka a dám si ho ráda klidně i k snídani!

Mrkvový dort je naprosto skvělý i samotný, jako taková vláčná buchta, ale lahodný lučinový krém ho vyzvedne do kulinářských výšin! Je něco naprosto neodolatelného na kombinaci toho sytého kořeněného těsta a svěžího krému.

Proč používat na pečení datlový sirup?

Kromě toho, že datlový sirup je zdravější alternativa slazení, má nádhernou červenou barvu, jemnou ovocnou vůni a hodí se téměř ke všemu, tak plní v dnešním receptu několik speciálních funkcí:

– těsto krásně zvláční, protože dodá hydrataci,

– těsto osladí (dodá sladkost spolu s mrkví),

– těsto dochutí – dodá lehce ovocnou chuť a zajímavé aroma,

– v krému dodá nádhernou barvu která vypadá vyloženě skořicově!

Miluju pečení s různými druhy mouky a různými sladidly!

A to hlavně o Vánocích můžete vidět na mých oblíbených cukroví, jako jsou dýňová kolečka s čokoládou, arašídové cukroví, bezlepkové badyánové špalíčky, datlové kuličky či žitné slepované cukroví.

Ale teď na jaře ráda kombinuju sladké pečení s krásnou oranžovou mrkví a s tou se dá taky experimentovat jedna radost! Už dříve jsem s vámi sdílela můj oblíbený recept na mrkvové rohlíčky se švestkovou náplní a dnes to je tenhle skvostný mrkvový dort se skořicovým krémem! Veskrze jarní dobrota!

Čím ještě můžete ozvláštnit mrkvový dort?

Mrkvový dort je dle mého receptu naprosto dokonalý, ale občas mám i já chuť si tu svoji klasiku trochu ozvláštnit. V tom případě sahám po jedné z následujících ingrediencí:

  • kokos – přidejte místo 2 PL mouky cca 2 PL strouhaného kokosu, korpus bude ještě voňavější
  • ořechy – pro zajímavější strukturu korpusu přidejte hrstku nahrubo nakrájených ořechů. Nejlepší jsou vlašské ořechy a nebo pekanové!
  • ananas – použít můžete kompotovaný nebo čerstvý ananas. Nakrájejte jej na malé kostičky a přimíchejte do těsta – získáte tak exotičtější verzi mrkvánku. Ananasovou šťávu můžete přidat také do krému a pokud místo zakysané smetany přidáte kokosový jogurt, získá dort zase trochu jiný švih!
  • sušené ovoce – místo rozinek můžete experimentovat i s jinými druhy sušeného ovoce, skvělé budou datle, sušené švestky, brusinky, meruňky a nebo jejich kombinace
  • kakao – do těsta přidejte místo 2 PL mouky cca 2 PL holandského kakaa, kakao přidejte i do krému a nebo rovnou přidejte čokoládovou či čoko-oříškovou pomazánku. Výsledkem je ten nejúžasnější zdravější čoko dort!

Jak připravit mrkvový dort slazený datlovým sirupem?

Nejdříve si rozehřejeme troubu na 170°C.

Na korpus si dáme do velké mísy všechny suché ingredience, tedy mouku, sůl, skořici, kypřící prášek a metličkou zamícháme. 

Do moučné směsi přidáme vejce, datlový sirup a olej a znovu promícháme do hladké směsi. Těsto je poměrně hutné ale přidaná mrkev dodá těstu vláčnost.

Nakonec do směsi zamícháme najemno nastrouhanou mrkev a rozinky. Vzniklé těsto nalijeme do pečícím papírem vystlané kulaté formy o průměru cca 22 cm. Stěrkou těsto uhladíme a pečeme 30 minut. Po upečení necháme dort úplně vychladnout.

postup_2_edited
Vše stačí zamíchat v míse metličkou
postup_3_edited
Nakonec do těsta zapracujeme mrkev a rozinky
postup_4_edited
Upečený korpus necháme vychladnout
postup_5_edited
Přidaný krém nám dort krásně osvěží

Když je dort vychladlý, připravíme si krém. V míse vyšleháme elektrickou metlou máslo se sirupem, skořicí a vanilkou a po lžících zašleháme lučinu a nakonec i zakysanou smetanu. Vznikne nám krásně hladký krém, který naneseme na vychladlý korpus.

Dort necháme v lednici minimálně 2 hodiny vychladit a před podáváním můžeme ozdobit ořechy či semínky.

TIPY:

– do těsta můžete přidat i cca 2 PL kvásku a nechat jej v pokojové teplotě fermentovat

– dort vypadá nádherně ozdobený semínky nebo oříšky (nejlépe chutnají zkaramelizované!)

–  kdyby se vám při šlehání krému zdrclo máslo, stačí dát mísu na chvíli nad páru (udělat vodní lázeň). Za stálého míchání nechte máslo povolit několik minut a když je krém hladký, sejměte z ohně .

Recept

Recept na 10-12 porcí

Mrkvvý dort slazený datlovým sirupem

Ingredience:

na korpus:

  • 170 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 ČL kypřícího prášku do pečiva
  • 1 ČL mleté skořice
  • špetka soli
  • 2 větší vejce
  • 100 g datlového sirupu
  • 100 g oleje chuťově neutrálního
  • 200 g najemno nastrouhané mrkve
  • hrst rozinek (nemusí být)

na krém:

  • 200 g sýra typu Lučina
  • 60 g datlového sirupu
  • 60 g změklého másla
  • 2 PL zakysané smetany
  • 0,5 ČL mleté skořice
  • ¼ ČL mleté vanilky

Postup:

    1. Nejdříve si rozehřejeme troubu na 170°C.
    2. Do velké mísy dáme mouku, sůl, skořici, kypřící prášek a metličkou zamícháme. 
    3. Do moučné směsi přidáme vejce, datlový sirup a olej a znovu promícháme do hladké směsi. 
    4. Nakonec do směsi zamícháme najemno nastrouhanou mrkev a rozinky.
    5. Vzniklé těsto nalijeme do pečícím papírem vystlané formy o průměru cca 22 cm. Stěrkou uhladíme a pečeme 30 minut. Po upečení necháme dort úplně vychladnout. 
    6. Když je dort vychladlý, uděláme krém. V míse vyšleháme elektrickou metlou máslo se sirupem, skořicí a vanilkou a po lžících zašleháme lučinu a nakonec i zakysanou smetanu. Vznikne nám krásně hladký krém, který naneseme na vychladlý korpus.
    7. Dort necháme v lednici minimálně 2 hodiny vychladit a před podáváním můžeme ozdobit ořechy či semínky.

Může se vám také líbit:

  • All Post
    •   Back
    • Snídaně
    • Polévky
    • Chléb a pečivo
    • Dezerty
    • Hlavní jídla
    • Ostatní
    • Přílohy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *