Jednoduché housky z droždí (Kaiserky)

Ať sypané mákem, semínky a nebo bez posypu, domácí pletené housky budou vždycky dokonalé!
Tyhle housky jsou na povrchu křupavé a uvnitř jemné. Navíc jsou upečené ze zdravé špaldové mouky!
Já vím, že housky si dnes můžete koupit na každém rohu, ale v tomhle případě, není nad domácí! Za mě, se určitě vyplatí, si dát s houstičkami tu práci a věnovat jim trochu času! Upečte si doma tyhle poctivé kousky z kvalitních surovin!
V dnešním článku vám navíc ukážu, jak jednoduše zaplést housky z jednoho pramene!

Domácí housky nejen že úžasně chutnají a provoní vám celý byt, ale také vám dlouho vydrží jako čerstvé. Potřebujete na ně jen 5 ingrediencí, které stejně máte už nejspíš doma a navíc, nepotřebujete na to žádné speciální přístroje. Takže jestli stejně jako já, nemáte robota, nebojte, na zadělání těsta vám totiž stačí jen obyčejná mísa a vařečka!
Proč budete tenhle recept na housky milovat?
- těsto máte zadělané během pár minut,
- jsou z kombinace špaldové hladké a celozrnné mouky, takže nejen krásně nadýchané, ale také zdravé,
- můžete si je posypat podle chuti,
- lehce množství těsta zdvojnásobíte,
- housky vydrží vláčné i několik dní!
Proč si péct doma vlastní housky a bílé pečivo?
Když přijde na drobné bílé pečivo tak nedám dopustit na moje oblíbené sádlové rohlíky. Ale abych pravdu řekla, poslední dobou se pro mě stal tento recept spíše sváteční záležitostí. Těsto na ně se musí hníst a i samotné tvarování rohlíků nějakou tu dobu zabere a na to já né vždycky mám úplně čas…
Jelikož ale nechceme jíst pořád jen chleba a milujeme doma variabilitu v pečení, měla jsem TU POTŘEBU přijít s nějakým jednodušším receptem!. S takovým, který budu mít během chvilky zadělaný a jeho tvarování nebude tak složité, jako u zmiňovaných rohlíků. A tak tu je, můj osvědčený recept na jednoduché kynuté pletené housky, které zvládnete připravit během chvilky. A navíc, zvládne je bez námahy i začátečník!

Jak připravit jednoduché pletené housky z droždí (Kaiserky)?
Nejdříve si připravíme do velké mísy suché ingredience. Prosejeme do ní hladkou špaldovou mouku a přidáme mouku celozrnnou a sůl.
Do moučné směsi vyvoříme důlek a nalijeme do něj část vody. Do vody nadrobíme droždí a vidličkou rozmícháme s částí mouky do konzistence připomínající těsto na lívance. Drožďový kvásek necháme nakynout přibližně 15 minut.
Po této době by měl být drožďový kvásek nabublaný a měl by zvětšit svůj objem. Do mísy přidáme zbytek vody, pokud máme, a přidáme ještě olej. Já většinou používám obyčejný slunečnicový olej nebo olivový olej. Pokud ale máte k dispozici, tak doporučuji také rozpuštěné a lehce zchladlé sádlo.



Těsto vymícháme vařečkou tak, aby nebyly nikde suchá místečka. Nakonec ještě můžeme lehce vypracovat navlhčenou rukou. Těsto vždy rukou podebereme a mísou otočíme, dokud těsto nevypadá na povrchu hladké.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na lehce poprášenou pracovní plochu a rozdělíme na 8 dílů.
Z každého dílu vytvarujeme kuličku. Tím se těsto utáhne a bude se s ním lépe plést. Zapleťte housky a nebo kaiserky. Popřípadě lze uplést i rohlíky nebo chlebíčkovou veku. Můj návod na pletení kaiserek najdete níže.
Upletené housky poklademe na 2 plechy s pečícím papírem v dostatečných rozestupech. Housky jsou nejlepší s pěknou kůrkou, takže si dejte pozor, aby se nakynuté housky nedotýkaly. Plechy přikryjeme utěrkami a necháme kynout další 1 hodinu.



Vykynuté housky poznáte tak, že když do nich lehce píchnete prstem, tak už těsto nepruží a zůstává v nich důlek. Vykynuté housky potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme semínky dle chuti. U nás vede mák, slunečnicová semínka nebo drcená lněná semínka.
Pečeme v troubě rozehřáté na 220°C horkovzduch cca 15-20 minut dokud nejsou housky zlatavé. Housky přendáme po upečení na mřížku a necháme úplně vychladnout.
Jak uplést kaiserky z jednoho pramene?






- Nejdříve kuličku otočte horní stranou dolů a zarolujte do malého válečku.
- Poté jej prsty odtáhnete od sebe, přenesete zpět k sobě a znovu prsty odtáhnete (viz video). Tímto způsobem se vám spoj hezky utáhne a nebude se vám těsto třepit.
- Poté udělejte smyčku a jeden konec znovu protáhněte okem.
- Jeden konec protáhnete ještě jednou spodem a druhý konec horem.
- Spoj obou konců vám tudíž vznikne dole a nebude tak vidět.
Videorecept:
TIPY:
- pokud máte kvásek, můžete do těsta přidat přibližně 2 lžíce aktivního či neaktivního kvásku, housky získají hlubší chuť
- semínka můžete přidat také přímo do těsta, stačí přibližně 2- 3 lžíce (já mám nejraději drcená lněná semínka nebo chia semínka)
- housky můžete potřít také samotným mlékem, aspoň nebudete muset řešit, co se zbylým vajíčkem
Recept

Recept na 8 ks
Jednoduché housky z droždí (Kaiserky)
Ingredience:
- 360 g hladké špaldové mouky (z toho 30-40g může být celozrnná)
- 10 g čerstvého droždí
- 200 g vlažné vody
- 40 g slunečnicového nebo řepkového oleje
- 1 ČL soli (zarovnaná)
- na posyp mák, slunečnicová či lněná semínka
- na potření mléko nebo rozšlehané vejce s mlékem
Postup:
- Do velké mísy prosejeme hladkou špaldovou mouku a pak přidáme mouku celozrnnou společně se solí.
- Do moučné směsi vyvoříme důlek a nalijeme do něj část vody. Do vody nadrobíme droždí a vidličkou rozmícháme s částí mouky do konzistence připomínající těsto na lívance. Drožďový kvásek necháme nakynout přibližně 15 minut.
- Po této době přidáme zbytek vody, pokud máme, a přidáme ještě olej.
- Těsto vymícháme vařečkou tak, aby nebyly nikde suchá místečka. Nakonec ještě můžeme lehce vypracovat navlhčenou rukou.
- Těsto přikryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout.
- Vykynuté těsto vyklopíme na lehce poprášenou pracovní plochu a rozdělíme na 8 dílů. Z každého dílu vytvarujeme kuličku a postupně zapleteme housky,
- Upletené housky poklademe na 2 plechy s pečícím papírem v dostatečných rozestupech. Plechy přikryjeme utěrkami a necháme kynout další 1 hodinu.
- Vykynuté housky potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme semínky dle chuti.
- Pečeme v troubě rozehřáté na 220°C horkovzduch cca 15-20 minut dokud nejsou housky zlatavé.
- Housky přendáme po upečení na mřížku a necháme úplně vychladnout.
Může se vám také líbit:
- All Post
- Back
- Snídaně
- Polévky
- Chléb a pečivo
- Dezerty
- Hlavní jídla
- Ostatní
- Přílohy