Domácí BBQ omáčka

Na tuto domácí BBQ omáčku potřebujete jen pár surovin a 15 minut času! Připravte si skvělou kořeněnou omáčku, kterou si zamilujete!

Tohle je vážně skvělá a jednoduchá omáčka! Velmi ráda si jí připravuju do zásoby, co nespotřebujeme hned, to dám na mrazák a tam to čeká na další chvíli k zazáření.

Avšak až do nedávna jsem si nemyslela, že bych si něco jako BBQ omáčku doma zvládla připravit. Je to přeci tak složité! A opravdu, všechny recepty, které jsem viděla byly plné neznámých surovin, které jsou pro normálního člověka velmi obtížně sehnatelné. Co se týče kuchyně, mám opravdu raději minimalismus.

Než kupovat spoustu speciálních produktů, které použiju jednou a pak se mi na ně práší ve skříni – to si raději recept upravím a doplním si jej tím co mám. A to se přesně stalo s tímto receptem na domácí BBQ omáčku.

Zjednodušila jsem si recept a snížila množství ingrediencí tak, aby byl chuťově dokonalý a abych jej mohla kdykoliv během čtvrt hodinky připravit z toho, co doma běžně mám. A pokud máte moji úžasně univerzální domácí BBQ kořenící směs, už vás od dokonalé barbecue omáčky opravdu dělí jen málo.

Nezbytné ingredience na domácí BBQ omáčku a možné obměny:

Passata – aneb hustá omáčka z pasírovaných rajčat slouží jako základ omáčky (v sezoně se nebojte vyrobit domácí variantu!)

Jablečný ocet –  přidá omáčce na pikantnosti! místo jablečného octa můžete zkusit i kombinaci vinného octa a tmavého balzamika

Třtinový cukr – nejlepší je použít ten úplně černý plný melasy = plný chuti, možná je také kombinace s medem

Worcestershirská omáčka – to nejlepší tekuté koření – dodá spoustu chuti!

Směs koření – nejjednodušší je použít moji domácí BBQ kořenící směs, dál už jen mletou papriku a trochu pepře se solí 

Chilli omáčka – jen pár kapek stačí k dokonalosti, nejčastěji používám Chipotle Tabasco, které dodá trochu kouřové chuti

Pokud máte rádi barbecue omáčku s výraznou kouřovou vůní a chutí je možné nahradit sladkou papriku mletou uzenou paprikou, či běžnou sůl za uzenou sůl a nebo dokonce přidat tekutý kouř.

Jak použít skvostnou domácí BBQ omáčku?

Tuhle BBQ omáčku u nás už děláme pravidelně a nejčastěji jej používáme na maso a do fazolových směsí. Pokud ale hledáte další inspiraci, jak tuhle sladce kořeněnou omáčku upotřebit, sepsala jsem hned několik delikátních možností.

  • BBQ fazole – prosté fazole zalité BBQ omáčkou budou skvělým doplňkem jakéhokoliv brunche
  • vepřová panenka glazovaná BBQ omáčkou – jednoduše opečenou panenku na pánvi stačí na konci potřít pár lžícemi omáčky
  • trhané hovězí maso s BBQ omáčkou
  • jako základ na pizzu místo rajčatové omáčky (spolu s kuřetem a sýrem je to dokonalost sama)
  • jako studená omáčka k masu na grilování! 
  • smíchaná s majonézou je skvělá na omáčku na burgery
  • k dochucení všech mexických jídel (chilli con carne, tacos, quesadilas, burritos)
  • k dochucení polévek (s rajčatovým či paprikovým základem)
  • k dochucení masových kuliček, sekané, placiček či burgerů
  • k dochucení salátových dresinků na bázi jogurtu či majonézy

Jak udělat domácí BBQ omáčku?

Všechny ingredience dáme do rendlíku, přivedeme k varu a necháme lehce probublávat 15-20 minut do zhoustnutí. Během vaření je dobré omáčku občas promíchat metličkou. Po vychladnutí omáčka ještě více zhoustne. 

Jak dlouho vydrží BBQ omáčka v lednici? 

Domácí BBQ omáčka vydrží v lednici minimálně týden v dobré kondici. Pokud víte, že celé množství omáčky nezděláte najednou, zamrazte jej co nejdříve po množství, které je pro vás ideální. Skvěle se mrazí v malých plastových krabičkách.

TIPY:
– pokud se vyhýbáte cukru, můžete zkusit omáčku dosladit vypeckovanými datlemi a na konci vaření rozmixovat pomocí tyčového mixéru

Recept

Recept na cca 450 ml

Domácí BBQ omáčka

Ingredience:

  • 500 ml passaty
  • 100 ml jablečného octa
  • 3 PL třtinového cukru (čím tmavší, tím lepší)
  • 1 ČL soli
  • 3 PL worcestershirské omáčky
  • 2 ČL BBQ kořenící směsi (nebo po 1/2 ČL sušeného česneku, sušené cibule, mletého římského kmínu a mletého koriandru)
  • mletý čerstvý pepř
  • 1 ČL papriky sladké
  • pár kapek Tabasca nebo jiné chilli omáčky
  •  

Postup:

    1. Všechny ingredience dáme do rendlíku, přivedeme k varu a necháme lehce probublávat 15-20 minut do zhoustnutí. 
    2. Během vaření omáčku občas promícháme metličkou.
    3. Necháme zchladnout, omáčka mezitím ještě více zhoustne a poté uskladníme do lednice nebo část zamrazíme.   

Může se vám také líbit:

  • All Post
    •   Back
    • Snídaně
    • Polévky
    • Chléb a pečivo
    • Dezerty
    • Hlavní jídla
    • Ostatní
    • Přílohy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *