Kváskový mazanec je plný rozinek, mandliček a dostane vás svou jednoduchou přípravou!. Žádné zdlouhavé hnětení a žádné hlídání času, aby vám nepřekynul. To všechno díky kvásku!
Tohohle sladkého kváskového těsta se nemusíte obávat. Je “blbuvzdorné” a jestli zvládnete upéct chléb, jistě zvládnete i tento mazanec.
Já už jiný mazanec opravdu nedělám! Tento jednoduchý recept mě totiž naprosto uchvátil. Výsledný mazanec má lehkou texturu, jemnou vůni a není ani po kvásku nakyslý. Prostě dokonalý recept.

Chcete vědět, proč budete kváskový mazanec zbožňovat a péct stále dokola?
- je jednoduchý na přípravu i na suroviny,
- chuťově naprosto perfektní,
- vydrží dlouho vláčný.
Proč péct mazanec z kvásku?
Na kynutém mazanci z droždí mě vždycky odradilo to zdlouhavé hnětení a pokud nebylo těsto dobře uhnětené – špatně drželo tvar, při krájení se drolilo a nebo byl ve výsledku suchý. U toho kváskového mazance se žádného z těchto problémů bát nemusíte. Díky dlouhému kynutí se v mouce dostatečně aktivuje lepek a výsledný mazanec vám vyjde vždy dokonalý!
Kvásek a dlouhá fermentace také snižují glykemický index mouky a tím zajistí, že výsledný mazanec lépe zasytí. Zvlášť pokud přidáte do těsta i celozrnnou mouku.
Kváskový mazanec je také lépe stravitelný, protože proces fermentace snižuje množství kyseliny fytové, která je v zrnu přirozeně obsažena.

Jaký kvásek použít do kváskového mazance?
Do tohoto typu sladkého pečiva můžete použít jakýkoliv tekutý kvas. Osobně mám vyzkoušený špaldový, celozrnný pšeničný a celozrnný žitný. Se všemi mi recept fungoval skvěle. Důležité je, aby byl kvas hodně aktivní.
Jak vytvořím aktivní kvas?
Aktivní kvas získáme tak, že přikrmíme náš mateřský kvas, a za 8-12 hodin bude krásně bublat a zvětší svůj objem. Podle toho poznáme, že je kvas v nejvyšší aktivitě. Jakmile začne kvas klesat a svůj objem zase zmenšovat, tak se jeho aktivita snižuje.
CO TO ZNAMENÁ —>
- Pokud si uchováváte kvas stejným způsobem jako JÁ, stačí vám odebrat z dózičky potřebných 100 g bublajícího kvasu.
- Pokud uchováváte kvas jiným způsobem, např. si odebíráte 1 PL rozkvasu do skleničky. Budete si muset 8-12 hodin před zaděláváním vytvořit rozkvas. (Do mísy dáte 1 PL vašeho kvasu ze skleničky a přidáte 50 g mouky + 50 vody. Zamícháte a necháte rozkvasit, poté si zase odeberete 1 PL do skleničky a pokračujete dál dle receptu.)

Jak upéct kváskový mazanec?
Let's start with večer před pečením a to přípravou rozkvasu nebo dokrmení mateřského kvasu, aby byl ráno kvas hezky aktivní a nabublaný.
Ráno, když je kvas nabublaný si připravíme těsto. Začneme rozpuštěním másla, aby stihlo lehce vychladnout. Místo másla můžeme použít také kokosový olej bez vůně.
Do velké mísy si připravíme síto a prosejeme mouku. K mouce přidáme aktivní kvásek, 2 vejce, cukr, sůl, mléko, najemno nastrouhanou citronovou kůru a popřípadě rum nebo vanilku. Ochutit lze mazanec také pomerančovou kůrou, vanilkou, tonkou, muškátovým oříškem aj,
Směs lehce zamícháme a nakonec přidáme rozpuštěné zchladlé máslo. Vše vařečkou zamícháme a vypracujeme hladké těsto. Podle teploty v místnosti může být těsto řidší nebo hustší. Konzistenci velmi ovlivňuje použití většího množství másla, které, jak jistě všichni víme, v chladnějším prostředí rychle tuhne.



Těsto necháme kynout přibližně 4-6 hodin. Objem by se měl zvětšit minimálně o ⅓ a těsto by mělo vonět sladce a lehce kváskově, ale stále hodně máslově.
Nakynuté těsto přendáme na pracovní plochu, lehce roztáhneme do placky a postupně přidáme rozinky a mandle. Těsto na lince řádně prohněteme, aby se rozinky a mandle rovnoměrně rozprostřely v těstě.
Z těsta vytvarujeme bochánek a přendáme ho na plech vyložený pečícím papírem. Já se vždy snažím, aby bylo na vrchu co nejméně rozinek, aby se nespálily.



Plech přikryjeme sáčkem nebo alobalem a necháme nakynout po druhé cca dalších 4-6 hodin. Nakynutý bochánek by měl zvětšit svůj objem minimálně o ⅓ .
Nakynutý bochánek potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka, posypeme mandlemi a na vrchu nařízneme křížek. U kváskového mazance se nebojte naříznout křížek hlouběji, než jste zvyklí u kynutého na droždí.


Mazanec pečeme v rozehřáté troubě na 180°C cca 35-45 minut do zlatova. Po prvních dvaceti minutách doporučuji teplotu snížit na 160°C, podle toho, jak moc peče vaše trouba.
Upečený mazanec přendáme na mřížku a před zakrojením necháme úplně vychladnout.
Jak si naplánovat přípravu a pečení kváskového mazance?
- First day in the evening: 20:00 dokrmím si kvas, aby byl ráno aktivní, popř. zadělám rozkvas
- The next morning: 7:30 zadělám ve velké míse těsto a nechám přikryté kynout na lince (měli jsme zrovna v kuchyni docela teplo)
- 11:30 – nakynuté těsto přendám na pracovní plochu, přidám rozinky a mandle, vytvořím bochánek a dám na plech po druhé nakynout
- 15:30 – mazanec potřu rozšlehaným vajíčkem, posypu mandlemi, naříznu a dávám péct do rozpálené trouby
- 16:10 – mazanec je upečený a přendám ho na chladící mřížku
TIPS:
- těsto na kváskový mazanec můžete využít také při přípravě hot cross buns (anglických velikonočních bochánků) nebo na jakékoliv jiné pečivo, podobně jako mé kynuté těsto na koláčky
- velmi ráda dělám také pletený mazanec – těsto stačí zaplést do jednoduchého copu
- moje děti milují, když do těsta přidám místo rozinek čokoládové pecičky… hodně čokoládových peciček! Používám vždy ty z hořké čokolády.
Recipe

Recept na 10-12 porcí
Kváskový mazanec
Ingredients:
- 380 g hladké špaldové mouky
- 100 g aktivního kvásku (pšeničný nebo žitný)
- 2 vejce + 1 na potření
- 70 g cukru
- 8 g soli
- 70 g másla nebo kokosového oleje bez vůně
- 100 g milk
- citronová kůra z ½ citronu
- 1 PL rumu nebo špetka mleté vanilky (nemusí být)
- 2 handfuls of raisins
- 2 hrsti mandlí + na posypání
Instructions:
- V rendlíčku rozpustíme máslo nebo kokosový olej a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
- Do velké mísy prosejeme mouku a přidáme aktivní kvásek, 2 vejce, cukr, sůl, mléko, najemno nastrouhanou citronovou kůru a popřípadě rum nebo vanilku.
- Směs lehce zamícháme a nakonec přidáme rozpuštěné zchladlé máslo. Vše vařečkou zamícháme a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto necháme kynout přibližně 4-6 hodin. Objem by se měl zvětšit minimálně o ⅓ a těsto by mělo vonět sladce a lehce kváskově, ale stále hodně máslově.
- Nakynuté těsto přendáme na pracovní plochu, lehce roztáhneme do placky a postupně přidáme rozinky a mandle. Těsto na lince řádně prohněteme, aby se rozinky a mandle rovnoměrně rozprostřely v těstě.
- Z těsta vytvarujeme bochánek a přendáme ho na plech vyložený pečícím papírem. Plech přikryjeme sáčkem nebo alobalem a necháme nakynout po druhé cca dalších 4-6 hodin. Nakynutý bochánek by měl zvětšit svůj objem minimálně o ⅓ .
- Nakynutý bochánek potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka, posypeme mandlemi a na vrchu nařízneme křížek.U kváskového mazance se nebojte naříznout křížek hlouběji, než jste zvyklí u kynutého na droždí.
- Mazanec pečeme v rozehřáté troubě na 180°C cca 35-45 minut do zlatova.
- Upečený mazanec přendáme na mřížku a před zakrojením necháme úplně vychladnout.
You may also like:
- All Post
- Back
- Breakfast
- Soups
- Breads
- Dessert
- Main dishes
- Others
- Sides