Kváskový mazanec

Máslový, voňavý, poctivý a dlouho vláčný!

Kváskový mazanec je plný rozinek, mandliček a dostane vás svou jednoduchou přípravou!. Žádné zdlouhavé hnětení a žádné hlídání času, aby vám nepřekynul. To všechno díky kvásku!

Tohohle sladkého kváskového těsta se nemusíte obávat. Je “blbuvzdorné” a jestli zvládnete upéct chléb, jistě zvládnete i tento mazanec. 

Já už jiný mazanec opravdu nedělám! Tento jednoduchý recept mě totiž naprosto uchvátil. Výsledný mazanec má lehkou texturu, jemnou vůni a není ani po kvásku nakyslý. Prostě dokonalý recept.

Chcete vědět, proč budete kváskový mazanec zbožňovat a péct stále dokola?

  • je jednoduchý na přípravu i na suroviny,
  • chuťově naprosto perfektní,
  • vydrží dlouho vláčný.

Proč péct mazanec z kvásku?

Na kynutém mazanci z droždí mě vždycky odradilo to zdlouhavé hnětení a pokud nebylo těsto dobře uhnětené – špatně drželo tvar, při krájení se drolilo a nebo byl ve výsledku suchý. U toho kváskového mazance se žádného z těchto problémů bát nemusíte. Díky dlouhému kynutí se v mouce dostatečně aktivuje lepek a výsledný mazanec vám vyjde vždy dokonalý! 

Kvásek a dlouhá fermentace také snižují glykemický index mouky a tím zajistí, že výsledný mazanec lépe zasytí. Zvlášť pokud přidáte do těsta i celozrnnou mouku.

Kváskový mazanec je také lépe stravitelný, protože proces fermentace snižuje množství kyseliny fytové, která je v zrnu přirozeně obsažena.

Jaký kvásek použít do kváskového mazance?

Do tohoto typu sladkého pečiva můžete použít jakýkoliv tekutý kvas. Osobně mám vyzkoušený špaldový, celozrnný pšeničný a celozrnný žitný. Se všemi mi recept fungoval skvěle. Důležité je, aby byl kvas hodně aktivní.

Jak vytvořím aktivní kvas?

Aktivní kvas získáme tak, že přikrmíme náš mateřský kvas, a za 8-12 hodin bude krásně bublat a zvětší svůj objem. Podle toho poznáme, že je kvas v nejvyšší aktivitě. Jakmile začne kvas klesat a svůj objem zase zmenšovat, tak se jeho aktivita snižuje.

CO TO ZNAMENÁ —>

  • Pokud si uchováváte kvas stejným způsobem jako JÁ, stačí vám odebrat z dózičky potřebných 100 g bublajícího kvasu.
  • Pokud uchováváte kvas jiným způsobem, např. si odebíráte 1 PL rozkvasu do skleničky. Budete si muset 8-12 hodin před zaděláváním vytvořit rozkvas. (Do mísy dáte 1 PL vašeho kvasu ze skleničky a přidáte 50 g mouky + 50 vody. Zamícháte a necháte rozkvasit, poté si zase odeberete 1 PL do skleničky a pokračujete dál dle receptu.)

Jak upéct kváskový mazanec?

Let's start with večer před pečením a to přípravou rozkvasu nebo dokrmení mateřského kvasu, aby byl ráno kvas hezky aktivní a nabublaný.

Ráno, když je kvas nabublaný si připravíme těsto. Začneme rozpuštěním másla, aby stihlo lehce vychladnout. Místo másla můžeme použít také kokosový olej bez vůně.

Do velké mísy si připravíme síto a prosejeme mouku. K mouce přidáme aktivní kvásek, 2 vejce, cukr, sůl, mléko, najemno nastrouhanou citronovou kůru a popřípadě rum nebo vanilku. Ochutit lze mazanec také pomerančovou kůrou, vanilkou, tonkou, muškátovým oříškem aj,

Směs lehce zamícháme a nakonec přidáme rozpuštěné zchladlé máslo. Vše vařečkou zamícháme a vypracujeme hladké těsto. Podle teploty v místnosti může být těsto řidší nebo hustší. Konzistenci velmi ovlivňuje použití většího množství másla, které, jak jistě všichni víme, v chladnějším prostředí rychle tuhne.

postup_1
Mouku je nejlepší vždy prosít
postup_2
Citronová kůra dodá mazanci krásnou vůni
postup_3
Na těsto vše smícháme ve velké míse

Těsto necháme kynout přibližně 4-6 hodin. Objem by se měl zvětšit minimálně o ⅓ a těsto by mělo vonět sladce a lehce kváskově, ale stále hodně máslově. 

Nakynuté těsto přendáme na pracovní plochu, lehce roztáhneme do placky a postupně přidáme rozinky a mandle. Těsto na lince řádně prohněteme, aby se rozinky a mandle rovnoměrně rozprostřely v těstě. 

Z těsta vytvarujeme bochánek a přendáme ho na plech vyložený pečícím papírem. Já se vždy snažím, aby bylo na vrchu co nejméně rozinek, aby se nespálily.

postup_4
Nakonec přidáme zchladlé máslo
postup_5
Vznikne nám lepivé těsto
postup_6
Po prvním kynutí do těsta zapracujeme rozinky a mandle

Plech přikryjeme sáčkem nebo alobalem a necháme nakynout po druhé cca dalších 4-6 hodin. Nakynutý bochánek by měl zvětšit svůj objem minimálně o ⅓ . 

Nakynutý bochánek potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka, posypeme mandlemi a na vrchu nařízneme křížek. U kváskového mazance se nebojte naříznout křížek hlouběji, než jste zvyklí u kynutého na droždí.

postup_7
Dough before the second rise
postup_8
Nakynutý a pomazaný mazanec před pečením

Mazanec pečeme v rozehřáté troubě na 180°C cca 35-45 minut do zlatova. Po prvních dvaceti minutách doporučuji teplotu snížit na 160°C, podle toho, jak moc peče vaše trouba.

Upečený mazanec přendáme na mřížku a před zakrojením necháme úplně vychladnout.

Jak si naplánovat přípravu a pečení kváskového mazance?

 
  • First day in the evening: 20:00 dokrmím si kvas, aby byl ráno aktivní, popř. zadělám rozkvas
  • The next morning: 7:30 zadělám ve velké míse těsto a nechám přikryté kynout na lince (měli jsme zrovna v kuchyni docela teplo)
  • 11:30 – nakynuté těsto přendám na pracovní plochu, přidám rozinky a mandle, vytvořím bochánek a dám na plech po druhé nakynout
  • 15:30 – mazanec potřu rozšlehaným vajíčkem, posypu mandlemi, naříznu a dávám péct do rozpálené trouby
  • 16:10 – mazanec je upečený a přendám ho na chladící mřížku

TIPS:

  • těsto na kváskový mazanec můžete využít také při přípravě hot cross buns (anglických velikonočních bochánků) nebo na jakékoliv jiné pečivo, podobně jako mé kynuté těsto na koláčky
  • velmi ráda dělám také pletený mazanec – těsto stačí zaplést do jednoduchého copu
  • moje děti milují, když do těsta přidám místo rozinek čokoládové pecičky… hodně čokoládových peciček! Používám vždy ty z hořké čokolády.

Recipe

Recept na 10-12 porcí

Kváskový mazanec

Ingredients:

  • 380 g hladké špaldové mouky
  • 100 g aktivního kvásku (pšeničný nebo žitný)
  • 2 vejce + 1 na potření
  • 70 g cukru
  • 8 g soli
  • 70 g másla nebo kokosového oleje bez vůně
  • 100 g milk
  • citronová kůra z ½ citronu
  • 1 PL rumu nebo špetka mleté vanilky (nemusí být) 
  • 2 handfuls of raisins
  • 2 hrsti mandlí + na posypání

Instructions:

  1. V rendlíčku rozpustíme máslo nebo kokosový olej a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
  2. Do velké mísy prosejeme mouku a přidáme aktivní kvásek, 2 vejce, cukr, sůl, mléko, najemno nastrouhanou citronovou kůru a popřípadě rum nebo vanilku. 
  3. Směs lehce zamícháme a nakonec přidáme rozpuštěné zchladlé máslo. Vše vařečkou zamícháme a vypracujeme hladké těsto.
  4. Těsto necháme kynout přibližně 4-6 hodin. Objem by se měl zvětšit minimálně o ⅓ a těsto by mělo vonět sladce a lehce kváskově, ale stále hodně máslově. 
  5. Nakynuté těsto přendáme na pracovní plochu, lehce roztáhneme do placky  a postupně přidáme rozinky a mandle. Těsto na lince řádně prohněteme, aby se rozinky a mandle rovnoměrně rozprostřely v těstě. 
  6. Z těsta vytvarujeme bochánek a přendáme ho na plech vyložený pečícím papírem. Plech přikryjeme sáčkem nebo alobalem a necháme nakynout po druhé cca dalších 4-6 hodin. Nakynutý bochánek by měl zvětšit svůj objem minimálně o ⅓ . 
  7. Nakynutý bochánek potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka, posypeme mandlemi a na vrchu nařízneme křížek.U kváskového mazance se nebojte naříznout křížek hlouběji, než jste zvyklí u kynutého na droždí. 
  8. Mazanec pečeme v rozehřáté troubě na 180°C cca 35-45 minut do zlatova.
  9. Upečený mazanec přendáme na mřížku a před zakrojením necháme úplně vychladnout.

You may also like:

  • All Post
    •   Back
    • Breakfast
    • Soups
    • Breads
    • Dessert
    • Main dishes
    • Others
    • Sides

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *