Špaldový kváskový chléb s olivovým olejem

Lahodný, zdravý chlebík s jemnou kůrkou a mechovou střídkou!
Miluju zdravé chleby a tenhle se zaručeně stane stálicí i u vás doma! Jen z pár surovin vykouzlíte nádherně nadýchaný bochník ze zdravé celozrnné špaldové mouky. Provoní vám celý dům a vydrží dlouho vláčný! Je skvělý jen tak samotný, přikusovaný k polévce či ke guláši, namazaný máslem, s marmeládou i obložený se šunkou a sýrem jako svačinka na dlouhé jarní výlety! Vyzkoušejte ho taky!
Zdravý chléb ze špaldové mouky jsem vymýšlela na míru mým malým dětem. Proč to, říkáte si? To máte tak! Miluju péct rustikální kváskové chleby s křupavou kůrkou a velkými oky ve střídce. Co si ale budu namlouvat, tyhle chleby mé malé děti zrovna příliš neoslní. Kůrka je na ně příliš tvrdá, bubliny ve střídce neudrží žádnou náplň a když se pečou z převážně bílé mouky, tak ani nutričně jim to příliš nepřidá. A tak jsem se začala pídit po tom, jak pro ně vytvořit TEN DOKONALÝ CHLÉB!
Kváskový chléb s jemnou střídkou, pravidelnými menšími oky, zdravý a plný jemné lehce oříškové chuti. A je to teda hit!

Je pro děti vhodná celozrnná špaldová mouka?
Celozrnná špaldová mouka je pro děti ideální. Má jemnou chuť, obsahuje vlákninu a zdraví prospěšné látky včetně vitaminů, takže je nejen zdravá, ale také příjemně zasytí.
Celozrnná mouka také vytváří ve střídce jemná očka, protože neobsahuje velké množství lepku a díky přidanému olivovému oleji je kůrka jemná a vláčná.
Proč si péct doma zdravější pečivo?
Je nesmírně zajímavé z jakých důvodů začínáme doma péct vlastní pečivo! Ať je to kvůli lepší kvalitě pečiva, z finančních důvodů nebo pro zábavu, v jednom bodě se většinou shodujeme. Chceme si doma péct prostě zdravější pečivo!
V honbě za zdravějším pečivem se ale můžeme lehce nechat zblbnout. Co je vlastně to zdravější pečivo? Pro mě je to v podstatě jakékoliv, které si upečeme doma z kvalitních surovin! To nejzdravější je ale podle mě z celozrnné mouky a ještě lépe z čerstvě namleté celozrnné mouky!

Jak správně koupit celozrnnou špaldovou mouku?
- kupujte od ověřených značek,
- kupujte co nejčerstvější,
- skladujte v suchu a chladu.
- po načnutí balík co nejrychleij spotřebujte.
Proč kupovat co nejčerstvější celozrnnou mouku?
Pojďme si nejdřív říct, jakým způsobem celozrnná mouka vzniká. Základem je zrno, které se namele na mlýnku na co nejmenší velikost. Poté se mouka prosévá přes síta a tím se oddělují větší kusy obalu a klíčku a v mouce zůstává především škrobnatá část obilky.
Prosátím se tedy oddělují otruby od hladké mouky a podle toho, jak velká oka na sítu používáme, tím nám vzniká mouka více či méně celozrnná.
A právě v obalu a klíčku zrna se nachází velmi důležitý a zdravý olej, který nejen že na sebe váže některé vitamíny, ale zároveň je hlavním nositelem chuti a mouka tak má výraznější chuť.
Konkrétně špaldová mouka má díky tomu lehce oříškovou chuť. Tento olej ale velmi rychle oxiduje a může se tzv. zkazit – zežluknout. Žluklý olej má hořkou chuť a může i nepříjemně vonět. Proto si musíme dávat pozor a na pečení volit tu nejčerstvěji namletou mouku. Jen díky tomu získáme pečivo zdravé, voňavé a plné chuti!

Jak připravit špaldový kváskový chléb s olivovým olejem?
We have to divide the bread making process into two days.
First day we prepare a levain. Večer smícháme v míse suroviny na rozkvas – mouku, vodu a kvas. Mísu přikryjeme sáčkem a necháme přes noc na lince.
The next morning, we mix the dough. In a large bowl, mix the bubbly levain with the sifted celozrnnou špaldovou moukou (buď koupenou nebo čerstvě namletou), olivovým olejem, solí a vodou a vymícháme pomocí vařečky v těsto. Vypracované těsto necháme kynout na lince přibližně 3 hodiny. Pokud chceme, můžeme provést i několik sad překládání, ale není to nutné.
Podrobný návod na to, jak zpracovat těsto do koule najdete THIS ARTICLE.



After this time, turn the dough out onto a clean surface and work it into a ball. Place the shaped dough in a prepared banneton basket or bowl with a floured cloth and leave to rise. This bread will benefit from rising in the fridge , for approximately 24 hours. You can also let it rise at room temperature for about 3 hours.
Přibližně půl hodiny před pečením si rozpálíme hrnec v troubě vyhřáté na 230 °C. Do rozpáleného hrnce vyklopíme nakynuté těsto a můžeme také ostrým nožem ozdobně nařezat. Tento celozrnný chléb ale moc nevyskočí, takže je lepší nezakrajovat do chleba moc hluboko.
Bake the bread for 15 minutes with the lid on and a further 20 minutes with the lid off.
Once the bread is baked, remove it to a wire rack and slice when completely cooled.

Jak si naplánovat přípravu a pečení špaldového kváskového chleba?
- First day in the evening: 20:00, prepare the sourdough levain. Let it ferment overnight at room temperature.
- The next morning: between 7:00 and 8:00 I mix the ingredients for the dough in a large bowl and let it ferment on the counter
- 11:00: I turn the dough out onto a working surface, shape it into a ball and put it in a floured basket for a second rise in the fridge for about 24 hours
- 3rd day morning around 9:00: I bake the bread
- 12:00: the bread has cooled and I can slice it
TIPS:
- chléb můžete udělat čistě jen ze špaldové mouky anebo použít na rozkvas celozrnnou žitnou mouku
- do chleba můžete přidat hrstku vašich oblíbených seeds (u mě vedou dýňová semínka)
- ze staršího chleba můžete udělat extra křupavé krutonky
Recipe
Recipe for 1 loaf
Špaldový kváskový chléb s olivovým olejem
for levain:
- 75 g celozrnné špaldové mouky
- 1 PL (25 g) mateřského kvasu (žitný, pšeničný, špaldový,..)
- 75 g water
for dough:
- 380 g celozrnné špaldové mouky
- 10 g salt
- 30 g olivového oleje
- 230 g vody
Instructions:
We have to divide the bread making process into two days.
- First day we prepare a levain. Večer smícháme v míse suroviny na rozkvas – mouku, vodu a kvas. Mísu přikryjeme sáčkem a necháme přes noc na lince.
- The next morning, we mix the dough. In a large bowl, mix the bubbly levain with the sifted celozrnnou špaldovou moukou, olivovým olejem, solí a vodou a vymícháme pomocí vařečky v těsto. Vypracované těsto necháme kynout na lince přibližně 3 hodiny.
- After this time, turn the dough out onto a clean surface and work it into a ball. Place the shaped dough in a prepared banneton basket or bowl with a floured cloth and leave to rise. This bread will benefit from rising in the fridge , for approximately 24 hours. You can also let it rise at room temperature for about 3 hours.
- Přibližně půl hodiny před pečením si rozpálíme hrnec v troubě vyhřáté na 230 °C. Do rozpáleného hrnce vyklopíme nakynuté těsto a můžeme také ostrým nožem ozdobně nařezat.
- Bake the bread for 15 minutes with the lid on and a further 20 minutes with the lid off.
- Once the bread is baked, remove it to a wire rack and slice when completely cooled.