Jednoduchý mrkvový dort ráda peču v kulaté formě a vytvářím z něj neobyčejný moučník! Vyzkoušejte tento zdravý dezert, který je jen z pár ingrediencí. Mrkvový dort je slazený pouze datlovým sirupem a skvěle do něj lze zapojit i jiné zdravé ingredience, jako celozrnnou špaldovou mouku a kvalitní tuky (Ano i máslo je velmi kvalitní živočišný tuk!)
Málokdy odolám voňavému dezertu a zvlášť, když vím, že je ze zdravšjích ingrediencí. Tenhle mrkvový koláč je prostě pecka a dám si ho ráda klidně i k snídani!
Mrkvový dort je naprosto skvělý i samotný, jako taková vláčná buchta, ale lahodný lučinový krém ho vyzvedne do kulinářských výšin! Je něco naprosto neodolatelného na kombinaci toho sytého kořeněného těsta a svěžího krému.

Proč používat na pečení datlový sirup?
Kromě toho, že datlový sirup je zdravější alternativa slazení, má nádhernou červenou barvu, jemnou ovocnou vůni a hodí se téměř ke všemu, tak plní v dnešním receptu několik speciálních funkcí:
– těsto krásně zvláční, protože dodá hydrataci,
– těsto osladí (dodá sladkost spolu s mrkví),
– těsto dochutí – dodá lehce ovocnou chuť a zajímavé aroma,
– v krému dodá nádhernou barvu která vypadá vyloženě skořicově!
Miluju pečení s různými druhy mouky a různými sladidly!
A to hlavně o Vánocích můžete vidět na mých oblíbených cukroví, jako jsou dýňová kolečka s čokoládou, arašídové cukroví, bezlepkové badyánové špalíčky, datlové kuličky or žitné slepované cukroví.
Ale teď na jaře ráda kombinuju sladké pečení s krásnou oranžovou mrkví a s tou se dá taky experimentovat jedna radost! Už dříve jsem s vámi sdílela můj oblíbený recept na mrkvové rohlíčky se švestkovou náplní a dnes to je tenhle skvostný mrkvový dort se skořicovým krémem! Veskrze jarní dobrota!

Čím ještě můžete ozvláštnit mrkvový dort?
Mrkvový dort je dle mého receptu naprosto dokonalý, ale občas mám i já chuť si tu svoji klasiku trochu ozvláštnit. V tom případě sahám po jedné z následujících ingrediencí:
- kokos – přidejte místo 2 PL mouky cca 2 PL strouhaného kokosu, korpus bude ještě voňavější
- ořechy – pro zajímavější strukturu korpusu přidejte hrstku nahrubo nakrájených ořechů. Nejlepší jsou vlašské ořechy a nebo pekanové!
- ananas – použít můžete kompotovaný nebo čerstvý ananas. Nakrájejte jej na malé kostičky a přimíchejte do těsta – získáte tak exotičtější verzi mrkvánku. Ananasovou šťávu můžete přidat také do krému a pokud místo zakysané smetany přidáte kokosový jogurt, získá dort zase trochu jiný švih!
- dried fruits – místo rozinek můžete experimentovat i s jinými druhy sušeného ovoce, skvělé budou datle, sušené švestky, brusinky, meruňky a nebo jejich kombinace
- kakao – do těsta přidejte místo 2 PL mouky cca 2 PL holandského kakaa, kakao přidejte i do krému a nebo rovnou přidejte čokoládovou či čoko-oříškovou pomazánku. Výsledkem je ten nejúžasnější zdravější čoko dort!

Jak připravit mrkvový dort slazený datlovým sirupem?
Nejdříve si rozehřejeme troubu na 170°C.
Na korpus si dáme do velké mísy všechny suché ingredience, tedy mouku, sůl, skořici, kypřící prášek a metličkou zamícháme.
Do moučné směsi přidáme vejce, datlový sirup a olej a znovu promícháme do hladké směsi. Těsto je poměrně hutné ale přidaná mrkev dodá těstu vláčnost.
Nakonec do směsi zamícháme najemno nastrouhanou mrkev a rozinky. Vzniklé těsto nalijeme do pečícím papírem vystlané kulaté formy o průměru cca 22 cm. Stěrkou těsto uhladíme a pečeme 30 minut. Po upečení necháme dort úplně vychladnout.




Když je dort vychladlý, připravíme si krém. V míse vyšleháme elektrickou metlou máslo se sirupem, skořicí a vanilkou a po lžících zašleháme lučinu a nakonec i zakysanou smetanu. Vznikne nám krásně hladký krém, který naneseme na vychladlý korpus.
Dort necháme v lednici minimálně 2 hodiny vychladit a před podáváním můžeme ozdobit ořechy či semínky.
TIPS:
– do těsta můžete přidat i cca 2 PL kvásku a nechat jej v pokojové teplotě fermentovat
– dort vypadá nádherně ozdobený semínky nebo oříšky (nejlépe chutnají zkaramelizované!)
– kdyby se vám při šlehání krému zdrclo máslo, stačí dát mísu na chvíli nad páru (udělat vodní lázeň). Za stálého míchání nechte máslo povolit několik minut a když je krém hladký, sejměte z ohně .
Recipe

Recept na 10-12 porcí
Mrkvvý dort slazený datlovým sirupem
Ingredients:
na korpus:
- 170 g celozrnné špaldové mouky
- 2 ČL kypřícího prášku do pečiva
- 1 tsp ground cinnamon
- pinch of salt
- 2 větší vejce
- 100 g datlového sirupu
- 100 g oleje chuťově neutrálního
- 200 g najemno nastrouhané mrkve
- hrst rozinek (nemusí být)
na krém:
- 200 g sýra typu Lučina
- 60 g datlového sirupu
- 60 g změklého másla
- 2 PL zakysané smetany
- 0,5 tsp cinnamon
- ¼ ČL mleté vanilky
Instructions:
- Nejdříve si rozehřejeme troubu na 170°C.
- Do velké mísy dáme mouku, sůl, skořici, kypřící prášek a metličkou zamícháme.
- Do moučné směsi přidáme vejce, datlový sirup a olej a znovu promícháme do hladké směsi.
- Nakonec do směsi zamícháme najemno nastrouhanou mrkev a rozinky.
- Vzniklé těsto nalijeme do pečícím papírem vystlané formy o průměru cca 22 cm. Stěrkou uhladíme a pečeme 30 minut. Po upečení necháme dort úplně vychladnout.
- Když je dort vychladlý, uděláme krém. V míse vyšleháme elektrickou metlou máslo se sirupem, skořicí a vanilkou a po lžících zašleháme lučinu a nakonec i zakysanou smetanu. Vznikne nám krásně hladký krém, který naneseme na vychladlý korpus.
- Dort necháme v lednici minimálně 2 hodiny vychladit a před podáváním můžeme ozdobit ořechy či semínky.
You may also like:
- All Post
- Back
- Breakfast
- Soups
- Breads
- Dessert
- Main dishes
- Others
- Sides